Ljummet förstasläpp från Bråvalla

Jag satt på ett tåg strax norr om Stockholm när de första akterna till Bråvalla presenterades. Bredvid mig satt två tjejer i övre tonåren. De höll koll på artistsläppet de med och deras reaktion var: ”Robbie Williams? Han har väl den där låten med Avicii, men vad har han mer att komma med?”.

Jag delar deras skepsis. Bråvalla har satsat brett under sina första år och vissa bokningar har säkert verkat konstiga hos delar av publiken. Aviciis fans undrade väl hur Rammstein kunde beredas plats på samma festival. Och Kanye Wests publik undrade kanske vad de gamla rockrävarna i Iron Maiden hade att göra på flygfältet.

De stora bokningarna har ändå oftast varit relevanta. Men Robbie Williams? Han har varit med länge, han har rutin och han har bra låtar, men är han verkligen ett dragplåster till Sveriges största festival 2015? Mina föräldrar – som har sett honom flera gånger – tycker säkert att det är en bra bokning, men de är ingen festivalpublik. Jag förutser många endagsbiljetter till Robbie Williams dag – och en hög medelålder i publiken.

Jag tyckte att Kings Of Leon var en ljummen bokning förra året, men det här tar faktiskt priset.

Muse känns inte heller helt aktuella men är ett band jag kan tänka mig att se. De ställde dessutom in sina Sverigespelningar 2012 efter att Matt Bellamy brutit foten, så det lär finnas ett och annat fan som vill ha upprättelse. Calvin Harris sitter såklart som gjuten i Bråvallas yngre målgrupp.

Jag blev minst sagt måttligt exalterad över de här släppen. Vad säger den breda massan då? Twitter bjuder på blandad kompott:

Bråvalla kommer att fortsätta att släppa artister varje dag till och med fredag. Jag hoppas och tror på hetare akter under resten av veckan, det skulle inte förvåna mig om man väljer att hålla lite extra på de riktigt stora kanonerna. Om festivalen följer mönstret från tidigare år så kommer det förmodligen en dag med hårdrocksbokningar, en dag med elektroniskt och en dag med svenska artister.

Vad gäller hårdrocksbokningarna så ryktas det om Backyard Babies, och när det kommer till huvudakt den dagen så har Kiss varit flitiga med att släppa Europa-datum de senaste dagarna. Vad jag tycker i den frågan kan ni läsa mer om här.