Foto Martin Wilson

Way Out West – Fredag

Festivalerna är tillbaka! Så fantastiskt! Coronan snodde både 2020 och 2021 från oss, men 2022 var Way Out West tillbaka. Och vilken comeback! 2019 var ett finfint år rent musikaliskt, men det var faktiskt lite glest i leden. Farhågor fanns för att stora, relativt breda festivaler hade gjort sitt. Icke! 2022 var Way Out West folkligt, festligt och fullsatt.

Frida Hyvönen smög igång den andra dagen, geniala texter och vemodiga melodier som vanligt. Mindre geniala, men rockigare var Fontaines D.C. De överglänstes av Arab Strap, som lyckades vara både klassiskt indie och ändå moderna på samma gång. På något sätt. Michael Kiwanuka strålade ikapp med solen, trots att frisyren förlorat i volym. En hiphop duell utspelades mellan Little Simz och Chance the Rapper. Den förstnämnde avgick nog med segern. Predikanten Nick Cave tillsammans med bandet The Bad Seeds körde över publiken och stängde ned kvällen i skogen.

Kalaset fortsatte dock på Stay out West. Valet av ställe föll på Folk. Där inledde Porridge Radio med ett naket och avskalat set. Nicole Sabouné tog sedan det hela i mål, med kraft och känsla. Precis som hon brukar, utan att för den sakens skull gå på rutin.

Så här såg det ut, foton på i tur och ordning Frida Hyvönen, Fontaines D.C., Arab Strap, Michael Kiwanuka, Little Simz, Chance the Rapper, Nick Cave & The Bad Seeds, Porridge Radio och Nicole Sabouné