Gymnasiedisco när Matoma levererar tropisk house

Matoma
Bråvalla festival
2015-06-25

Sist ut den första dagen av Bråvalla Festival är Matoma. Det nya stjärnskottet från vårt grannland som lite väl enkelt kallats ”Norges nya Kygo”. Kanske är Matoma som en lillebror till den redan etablerade landsmannen men också inte. Om Kygos musik är ett exemplarisk exempel på hur riktigt bra myshouse låter så är Matoma i framkant vad gäller tropical house. Den största skillnaden mellan dessa – saxofonen. Matoma har precis som undertecknad en förkärlek för detta blåsinstrument vilket gör varenda remix han gör en fröjd för öronen.

Förväntningarna var så höga som de kan vara inför en DJ-spelning. Mina misstankar var att tältet som Matoma skulle spela i var alldeles för litet och inte skulle göra varken honom eller publikmassan rättvisa. Men det var nog exakt precis vad denna nykomling klarar av. Han är inte redo för de riktigt stora scenerna än.

Det märks väldigt snabbt att norrmannen slagit igenom alldeles för fort och alldeles för nyligen. Jag får en känsla av att han kastats ut i spelningssvängen för att bolaget ska kunna casha in pengar på hans somriga sound – istället för att satsa på att ge en välgenomtänkt scenshow.

Det hela upplevs som ett gymnasiedisco. Musiken går inte att klaga på och mixarna sitter där de ska. Men det hela känns lite stressat. Matoma är allt för het på att skrika ut saker i mikrofonen och jag tappar räkningen på hur många gånger norrmannen gormar fraserna ”Bråvalla, make some noise” och ”Put your hands upp in the air Bråvalla”. Ibland är förkärleken för filter-knappen lite för stor och effekten ligger stundtals något off i beatet. Det hela blir krystat och farsartat.

Jag hör en begåvad musikproducent som presenterat Biggie, tidiga Will Smith och 2pac för en helt ny generation men jag ser en liten pojke som nervöst står och vevar med högerhanden i luften enbart för att han inte vet var han ska göra av sig själv.

Matoma får ett godkänt i min bok, men inte mycket mer än så. Men lite cred ska han dock ha, för alla i tältet dansar troget med hela spelningen ut. Vi kanske alla kände oss som gymnasiestudenter igen. Eller så längtar vi bara efter lite riktig sommar.