Fredagscovern: Nu gräver han guld någon helt annanstans

Natten mellan tisdag och onsdag somnade fotbollslegenden Klas Ingesson in för gott.
Därför är fredagscovern den här veckan inget annat än en minnesruna.
Drefvet hedrar och minns en stor idrottsman.

Sommaren 1994 var Klas Ingesson en del av det fotbollslandslag som blev hjältar för hela svenska folket.

Samtidigt som en värmebölja svepte över Sverige var det ännu hetare på andra sidan Atlanten där ett svenskt landslag överträffade sig själva och grävde guld så framgångsrikt att det ledde hela vägen till ett brons.

Tre okammade popmusikanter stod för sommarens stora soundtrack och hela befolkningen gick som på ett rus.

Det gjorde Klas Ingesson också. Det var inte för inte som kraftpaketet från Ödeshög i vissa munnar kallades för älgen efter att han plöjt fram över mittfältet med landslagströjan fladdrande i vinden.

Klas Ingesson var ingen elegant. Klas Ingesson var en krigare som levde högt på inställning. Något som varit påtagligt även i hans senare gärning, bland annat som tränare, och givetvis också i hans kamp mot blodcancern.

De tre popspolingarna som höll hov den där sommaren var så klart Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och Tomas ”Orup” Eriksson. Tillsammans utgjorde de GES och tillsammans fick de När vi gräver guld i USA att lyfta till oanade höjder.

Som av en händelse stod Amanda Jenssen på scenen i Så Mycket Bättre och gjorde om just den låten till något dramatiskt, ödesmättat och fantastiskt vackert så sent som i lördags.

Natten mellan tisdag och onsdag förlorade Klas Ingesson slutligen kampen mot sin cancer och somnade in, 46 år gammal.

Han kommer att bli djupt saknad. Men för alltid ihågkommen och jag kan inte se något lämpligare sätt att hylla kämpen än genom att dedicera dagens fredagscover till just honom.

Nu gräver han guld någon helt annanstans.