Foto Martin Wilson

Fireside, Sweet Teeth och Skylten

Säger jag emotionell hård 90-talsrock bör Fireside vara det band som poppar upp i ditt huvud. Om du har lite mer koll än så vet du även att bandet gjort comeback och släppte plattan ”Bin Juice” 2022. Dessutom är de numera även ett flitigt liveband, bland annat har de klarat av ett besök i Linköping, Skyltens scen.

Sweet Teeth öppnade kvällen, vilket känns som ett fullt rimligt val. Ta en del Fireside, tre delar Hüsker Dü och en del Finspång och du får en bild av hur Sweet Teeth låter. Har du ändå svårt att visualisera de delarna ihop kan jag informera om att det handlar om bra rock. Så kolla upp dem om du inte gjort det tidigare.

Det är ett delvis nytt Fireside som stod på scenen den där kvällen. Kvar sedan tidigare är Pelle Gunnerfeldt och Kristofer Åström. Nya är Kate Breineder på bas och Jacob Douglas på trummor. Nya medlemmar innebär ofta ny energi och så även i det här fallet, även om bandet förstås mest är sig likt. Även nya plattan kan sägas kännetecknas av både kontinuitet och injektioner av ny energi. Nya Jungle Knuckle till exempel, tycker den låten känns som Fireside med en nypa av Bloc Party från den perioden när Bloc Party var som mest intressanta. Men som vanligt är det betydligt vettigare att kolla upp musiken istället för att försöka förstå mina taffliga recept. Nå, när det gäller spelningen så håller de nya låtarna väl, även om det som framför allt är de klassiska hitsen som genererar gåshud. Så här såg det ut, Sweet Teeth följt av Fireside: