Av musikhändelser som är på tiden så är det få som har så hög på-tiden-faktor som den här (i alla fall om ni frågar detta radiohuvud): Radiohead kommer i sommar till Sverige för första gången på 14 år, för att gigga i Stockholm.

Efter att de i maj år släppte sitt tillbörligt kritikerrosade nionde studioalbum ”A Moonshaped Pool” begav sig Radiohead ut på världsturné, med spelningar i huvudsakligen Europa och Nordamerika. Att de skulle komma i närheten av Sverige kunde en emellertid se i stjärnorna om. Men när de nu sedermera annonserar att resan fortsätter har vi mer tur – den 9 juni kommer bandet till Stockholm för att spela i Globen. De spelar även i Oslo den 7 juni och Århus den 11 juni.
Senast Radiohead var i Sverige var 2003, då de spelade på Hultsfredsfestivalen. När de kommer till Globen i sommar har det alltså, på några dagar när, gått 14 år sen senast.

Varför undertecknad (som ändå ser mig som Radiohead-beundrare av smått tokiga mått) inte var och såg dem i de småländska skogarna den gången, kommer jag inte ihåg, men jag måste utgå ifrån att jag låg i koma eller nåt. För egen del blir det i stället en nästan 17-årig väntan som får sin upplösning i juni – senast jag såg dem var i ett tält i Köpenhamn 2000. Så jag kan ärligt säga att väntan nu förbytts till längtan och jag redan har börjat peppa. Och många Radiohead-fans säkert med mig.
Ja, vad kan en säga – sann kärlek väntar…

Biljetterna släpps på fredag, den 4 november.

Om skribenten

Håkan Kjellgren
Skribent/Fotograf

Obotlig mångsysslare och tvångsrytmiker vars musikintresse uppnår en genrebredd på sissådär 14,2 meter. Älskar att själv spela musik på diverse instrument och stämband, men i de fall detta inte är möjligt, uppskattas lyssnandet ungefär till samma höga grad. Lägg därtill en kärlek för ord och bild nästan lika stor som den till toner och vi har ett knippe synestetiska synergier (!) som blommar ut hej vilt i nån slags brokig musikbevakningsbukett.

Liknande inlägg