Foto Martin Wilson

Apshow i kyrka

När jag trädde in i nyöppnade Slaktkyrkan för första gången kände jag mig något besviken. Jag hade följt renoveringsprocessen via Facebook och imponerats av den ruffiga intrigören, exempelvis färgflagor från grova bjälkar. Men när jag väl var på plats visade sig att stället fräschats upp till nyskick, inte en färgflaga i sikte. Nu skulle det väl vara dumt att klaga på att en lokal känns fräsch, speciellt när scenen är i lagom höjd, ljudet är bra och barpersonalen effektiv. Den här kvällen bidrog dessutom den punkiga publiken med en ruffig patina, det inkluderar även undertecknad.

Nå, huvudfokus låg givetvis på musiken. Först ut var Babian. Kan tänka att bandet är lite trött på jämförelsen med Bob Hund. Båda banden har en skånsk vokalist, båda spelar rock och båda pumpar in energi i liveframträdandena. Det som utmärker Babian är väl att de är spelar en något rakare rock och att de dessutom har fler ska-influenser i jämförelse med hundarna. Så det finns olikheter, men en ytterligare likhet är att båda banden är fantastiskt trevliga att avnjuta live.

Kvällens huvudnummer var The Baboon Show. Möjligen är de inte så kända som de förtjänar, de hör till ett av de band som faktiskt är större utomlands. Det är kanske framför allt tyskarna som tagit dem till sina hjärtan. Men även svenskar som har en näsa för rock och punk lär känna till dem. Med den nysläppta skivan Radio Rebelde i ryggen och dessutom med en diger katalog med hits var jag aldrig orolig för att kvällen skulle bli seg. Slaktkyrkan sattes i gung på ett sätt som måste betecknas som vanvördigt, sett ur ett religiöst perspektiv. Bra kväll!