Det här missar vi inte på Bråvalla 2015

På torsdag startar Bråvallafestivalen i Norrköping. Drefvet finns på plats med fem utsända under festivalens tredje resa sedan starten 2013. Här avslöjar vi vad vi absolut inte kan tänka oss att missa under festen.

Ricky Holmqvist

Kent, Panorama, lördag 22.00
För att det kort och gott är Kent, och för att det var alldeles för många år sen sist jag fick chansen att se bandet live. På en vulgärt stor scen med miljarders lampor som kommer göra sitt bästa för att förvandla flygfältet till en regnbågsfärgad discokula kommer jag stå och dum-le. Vågar man hoppas på en greatest hits-spelning? Gästartister? Mannen i Vita Hatten som sista? Kräm? Lilla Ego? Många frågetecken inför en av mina mest emotsedda spelningar i år.

Refused, Luna, fredag 17.30
Egentligen bara för att jag vill höra urkraften i New Noise. Jag vill blåsa bort som ett höstlöv.

Silvana Imam, Juno, fredag 00.30
Inte för att sätta nån press på Silvana Imam nu, men när vi summerar årets Bråvalla Festival så tror jag att vi kommer prata om denna spelning som en av de röjigaste, bästa, mest minnesvärda. Därför kommer jag stå där och känna marken under mig skaka från de fetaste av beats.

Katzenjammer, Juno, lördag 18.15
En blandning av Gogol Bordello och First Aid Kit (tyyyyp) jag gillar det lilla jag hört av våra grannsystrar från väst. Definitivt värt ett besök.

Millencolin, Juno, torsdag 19,00 
En promenad ner längs minnenas allé. Örebroarna har gjort så sjukt mycket bra hits genom åren. Jag hoppas få höra varenda en av dem. En Mr Clean, en Leona, en Vulcan Ears, en Mooemans´s Jukebox. I want it all.

Med det sagt måste jag erkänna att årets startfält på Bråvallafestivalen känns väldigt tunt. Man har blivit barnsligt bortskämd på två år.

Malin Karlsson

Malin-Karlsson_avatar_1391454848-200x200Skindred, Panorama, torsdag 14.00
Skindred får äran att vara första band ut på en av de stora scenerna denna festival. Ett band jag inte har lyssnat på själv, men min bästa vän som älskar detta band och valt bort det för att egentligen stå på Kebnekaises topp ungefär samtidigt som denna spelning – har istället blivit stalkad av ett ryggskott och därför tänker jag tillägna henne denna spelning.
Jag ska stå där och supa in allt Skindred har att ge och förmedla via telepati till en av de tuffaste kvinnor jag känner.

Maskinen, Luna, torsdag 21.15
Där Maskinen drar fram är det aldrig lugnt. Med Frej Larsson i förarsätet finns det alltid någon form av överraskning att förvänta sig. Det är också ett säkert kort att välja om man vill få en glimt av Joy, Far & Son och Movitz. Jag är fortfarande lite tantsur efter deras krash av en lägenhetsvisning för några veckor sen, men jag räknar med att denna spelning får mig att glömma och gå vidare – en make-up konsert liksom.

Robbie Williams, Panorama, fredag 23.00
Mannen, myten och legenden. Eller Gubben, det säkra kortet och tantfrieriet. Det lär knappast vara så att Robbie drar dit den yngre delen av publiken – nej det är nog snarare vi som var någorlunda unga när han hade sin storhetstid som finner njutning i att lyssna på hans gamla hits och känna längtan efter den där snyggingen. Helt övertygad är jag dock om att han kommer att få gräset på Bråvalla att bli lite mer slitet.

Milky Chance, Juno, fredag 17.30
Namnet ger en öppning för oss med kass humor att gå vidare på, men jag ska inte mjölka för mycket ur den chansen, det blir bara vattnigt då. Nä. Men det här är en nyupptäckt som jag ser fram emot att få lyssna på live. Två coola snubbar, reggaetoner och lite folkmusik. Addera lite sol, en kall dryck och glada människor på det och vi har den perfekta chansen.

Muse, Luna, fredag 00.30
Denna spelningen har jag längtat efter i hur många år som helst.
Jag säger bara a-MUSE me!

På förhand tycker jag att detta är det svagaste året hittills för Bråvalla och egentligen inte särskilt många wows. Inte för att jag inte gillar de artister som ska spela, utan för att jag redan har sett dom flera gånger. Jag vill ha lineups som får mig att tappa hakan.
Men jag tänker försöka att inte missa Little Jinder, Seinabo Sey, Joy, Mapei, Tove Styrke, Familjen, Jonathan Johansson med flera.

 

Mikael Mjörnberg

The Gaslight Anthem, Luna, lördag 16.15
De naiva glädjetårarna brände i ögonvrårna och trots att jag var blöt ända in till märgen efter ett ogästvänligt regnväder i kombination med avsaknad av regnkläder älskade jag varje sekund. The Gaslight Anthems framträdande på Bråvallafestivalens premiärtur för två år sedan var ett en sådan där episk upplevelse. Jag vet inte om jag vågar gå och riskera att förstöra den känslan nu när det är dags för ett återbesök.

Lars Winnerbäck, Panorama, fredag 20.30
Det hör till att man ska se den idogt turnerande östgöten varje sommar. Det bara är så. Som liveartist har Winnerbäck aldrig slutat att uppfinna sig själv och jag känner en viss spänning inför vad han kommer upp med den här gången. Festivalens kanske mest ocreddiga artist kommer locka storpublik. Garanterat.

Refused, Luna, fredag 17.30
Återföreningar handlar först och främst alltid om nostalgi, oavsett om landets främste musiktyckare får tuppjuck och überhyllar det nya albumet eller inte. Den som försöker inbilla mig att publiken går och tittar på Refused på Bråvalla främst för att höra nytt material snarare än New Noise och resten av ”The Shape Of Punk To Come” kommer falla till föga. Men oavsett om legenden Refused förmodligen mått bättre utan de senaste årens återföreningar…det här kommer bli mäktigt.

Marmozets, Pacific, lördag 15.15
Om Refused är något vi egentligen kommer gå och se kort och gott av trötta nostalgiska skäl finns även arvtagarna på festivalen. Tänk er Dennis Lyxzén och company i en ohelig allians med valfritt mathcoreband och Paramore och ni har ungefär vad som är att förvänta av Marmozets. Gruppen har galenskapen, de har hittigheten och de har känslan. Den här spelningen kan ta vägen precis var som helst….

Faith No More, Luna, fredag 21.45
Det enda man kan veta är att man inte alls vet vad man ska förvänta sig. Faith No More kan visa sig vara skittrist eller alldeles, alldeles underbart. Gruppen har genom hela sin karriär totalt skitit i ramar och genrebarriärer och gjort vad som fallit dem in, om det så handlat om hårdrock, popmusik eller porrfunk. Där någonstans ligger kittlingen med den här spelningen.

 

Fredrik Tideman

Angel Haze, Luna, torsdag 15.00
Senast jag såg Angel var på Berns tillsammans med en halvkass dj. Den här gången hoppas jag att hon har med sig en bättre dj – eller varför inte ett helt band? Flygfältet kommer att vibrera när Echelon (It’s my way) dundrar ut från scenen.

Danko Jones, Juno, torsdag 21.15
Årets skiva ”Fire music” var ett rejält uppryck från tråkiga ”Rock and roll is black and blue”. Skönt, men oavsett vilket så har det alltid varit på scenen som Danko är i sitt esse. Vänta dig 75 minuter rock and roll i 150 knyck och med en jävla attityd.

Seinabo Sey, Juno, fredag 21.45
Egentligen är jag lite besviken på att första gången jag ser Seinabo Sey är på festival. Seinabo känns som en artist man ska se i en salong. Uppklädd och omgiven av guldiga inredningsdetaljer. Men jag kanske underskattar hennes förmåga att gå hem på festival. Jag är i alla fall otroligt spänd på att få höra Seinabo Seys underbara soulröst live.

Zara Larsson, Panorama, lördag 13.15
Med sina feministiska uttalanden och kaxiga attityd är Zara Larsson en klockren förebild för unga och har blivit ett fenomen som tar plats även i utländska medier. Musiken har nästan hamnat lite i skymundan. Hur är hon som liveartist? Ingen aning, men jag tänker ta reda på det.

Silvana Imam, Juno, fredag 00.30
En av mina absoluta favoritartister just nu. Jag älskade hennes spelning på Strand i vintras, jag blev helt frälst av spelningen på Where’s the music?. Kommer hon att överträffa den? Nä det är svårt, men jag har ingen tvekan om att det kommer att vara fantastiskt. På Bråvalla har hon fått en och en halv timmes speltid att leka med, vilket ger möjlighet att spela alla låtar, och kanske kan man hoppas på ett gästinhopp från Beatrice Eli som spelar tidigare på dagen?

Victoria Manfred

Major Lazer, Sensation, lördag 22.00
Förra sommar hade jag möjlighet att se en av medlemmarna i elektro/dancehall-gruppen. Jag hade träningsvärk i dansmusklerna i flera dagar efter. Misstänker att det blir ännu mer drag när hela gruppen är samlad. Hoppas även på gästspel av Elliphant.

Langos
Friterad bröd, vitlök, cream fraiche, räkor, rom. Behöver jag säga mer? Ska äta minst ett ton.

Muse, Luna, fredag 00.30
När jag var cirka 17 skulle jag få biljetter till Muse i Stockholm. Dom ställde in konserten och jag missade dessa jättar. I år missar jag dem inte.

Extra strumpor
Införskaffade nya stövlar i veckan, men man kan aldrig vara för redo i fall vädergudarna släpper lös syndafloden.

Angle Haze, Luna, torsdag 15.00
Mest på grund av mad hiphopskills men också på grund av extrem girl power. Har du missat denna gudinna så se för allt i världen till att inte missa hennes spelning.