First Aid Kit och Konsert och kongress

Systrarna Söderberg beslutade sig för att genomföra en intimare turné under senare halvan av 2023. I Linköping hade de kunnat fylla Saab Arena, men valde istället Konsert och Kongress.

Utöver valet av någorlunda intima spelställen satsade First Aid Kit på en smart mix av låtar. En tredjedel covers, en tredjedel ovanliga låtar och en tredjedel brottarhits. Typ. Just valet att spela covers uppskattades, även om jag personligen väldigt gärna hade sett att de även inkluderat Patti Smiths fantastiska Dancing Barefoot. Men greppet funkade mycket bra. Ett tag tänkte jag att det höll på att bli tjatigt, då systrarna förklarade vad de olika låtarna betytt för dem. Precis när jag började oroa mig för det, så dundrade de istället på med flera låtar som inte kommenterades. Konceptet att göra någon form av metaspelning, där musiken samtidigt analyserades på ett lättsamt sätt var väldigt lyckosamt. Även det småskaliga anslaget vore det önskvärt om fler artister tog efter. Jag kan se att exempelvis Håkan Hellström skulle kunna kopiera upplägget med strålande resultat.

Mäktigast var låten Ghost Town som sjöngs helt utan elektrisk förstärkning. Magiskt. Den hade inte flugit på samma sätt i en hockeyarena. Det blev också en fin kontrast när den betydligt rockigare Cross Oceans tog vid efter, briljant tänkt. Så dessa två låtar var kvällens höjdpunkter, men den imponerande helheten är nog det mest bestående intrycket.