Foto Martin Wilson

Way Out West – Torsdag

Festivalerna är tillbaka! Så fantastiskt! Coronan snodde både 2020 och 2021 från oss, men 2022 var Way Out West tillbaka. Och vilken comeback! 2019 var ett finfint år rent musikaliskt, men det var faktiskt lite glest i leden. Farhågor fanns för att stora, relativt breda festivaler hade gjort sitt. Icke! 2022 var Way Out West folkligt, festligt och fullsatt.

Första dagen var ingen smygstart, de stora namnen mullrade ut över scenerna direkt. Bredd och spets på en gång. Kluriga och smarta Black Country, New Road och Caribou. Änglaröster från The Tallest Man On Earth, Amason och First Aid Kit. Och så röj från Yung Lean. Jäklar vad trångt det var i linnétältet, där om inte förr dog rädslan för fysisk kontakt med främlingar.

Kanske Yung Lean tog hem titeln som prins av torsdagen, men det är inget snack om vem som bar den största (bildliga) kronan. Kathleen Hanna i Bikini Kill vann torsdagen på knock. Lite sorgligt att riot grrrl-texter fortfarande känns så aktuella, men ändå tröstande att höra dem framspottade av energiknippet queen Hanna.

Så här såg det ut: