Martin Wilson

Roky Erickson och publikens kärlek

Debaser Medis parkett är slutsåld sedan länge. Publiken är åldersmässigt blandad, mer blandad än vad som skulle kunna förväntas när en artist som debuterade på 1960-talet ger sig ut på turné med gamla hits. Nu är dock inte Roky Erickson vilken artist som helst, han är en artist med en ovanligt stark story.

Historien är mytomspunnen. Den lyckade debuten i mitten av 60-talet slutade i missbruk och vanvårdande psykiatri. Under slutet av 70-talet gjorde Roky skivcomeback, men föll därefter åter i glömska och tilltagande psykisk ohälsa. Historien har dock ett lyckligt slut, 00-talets triumfatoriska återvändande till skivsläpp och livespelningar.

Tillbaka till Debaser Medis. Konserten inleds lite trevande. Roky har denna turné valt att i första hand lira låtar från skivan ”The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators”. Dessa låtar skiljer sig lite från de låtar som Roky är mest känd för. De mest populära låtarna, såsom Night of the Vampire, Two Headed Dog och I Walked with a Zombie, är tämligen raka, repetitiva garagerocklåtar. ”The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators” är något mer komplex, mer varierad och mer psykedelisk. Och det märks som sagt var initialt. Publiken kan inte texterna, låtarna är inte lika lättillgängliga som hitsen. Men successivt blir både publik och band mer varma i kläderna. Om det är något som kännetecknar kvällen så är det kärleken mellan publiken och Erickson. Gensvaret efter låtarna talar sitt tydliga språk, publiken älskar storyn, Roky och musiken. Och när han avslutar kvällen med extranumren If You Have Ghost och nämnda Two Headed Dog når kvällen sitt klimax. Perfekt avslutning på en perfekt kväll.