(Nästan) utan förvarning: Ny soloplatta från Thom Yorke

Morgondagens moderna boxar, redan i dag – jepp, för gemene beundrare av Radioheads förgrundsfigur Thom Yorke krävdes bara en liten handfull dollar och ett par nedladdningsminuters väntan från det att uppgiften om hans nya soloplatta, Tomorrom’s Modern Boxes, pladaskat in i ens nyhetsflöde från ingenstans på fredagseftermiddagen till det att plattans åtta låtar fanns lagligen lyssningsbara på datorn.

Thom Yorke: Radiohead-frontis, Atoms for Peace-dito, plågad konstnärssjäl, krångelrock-gud, svårmodig stackare, vegetarian och rättskaffens tjomme. Och allmänt lurig filur. Fattas bara att det räckte att en råkade blinka så hade han plötsligt släppt ett nytt soloalbum, sitt andra i ordningen.
För jo, lite hintar hade ju kommit, om än mystiska dylika om att något var på gång. Radiohead har nyligen släppt lite blandade ljud via sin egen besynnerliga app, PolyFauna, vilka har spekulerats vara prover från bandets nästa, nionde, studioalbum. Och i början av veckan Tumblr-postade Thom Yorke en bild föreställande en mystisk vit vinylplatta snurrande på en skivtallrik vilken likt en pavlovsk bjällra fick spekulationssaliven att flöda hos Radiohead-fans och musikmurvlar världen över.

Efter ytterligare twitter-aktivitet med några lagom mystiska bilder på konst och låttextanteckningar bekräftade Thom Yorke i tisdags att Radiohead nu, mycket riktigt, klivit in i studion och precis börjat jobba med nytt material.

 

”Så det var alltså det som alla halvhemliga hintar handlat om!” konstaterade alla klotets Radiohead-fans och började så sakteliga se fram emot ett skivsläpp någon gång, tja, typ nästa år.

Sen, i eftermiddags – SPLAFF! – kom ett meddelande om att Thom Yorke släpper ett nytt soloalbum. På den bokstavliga momangen. Och på Twitter berättade Thompa, lite kort, om det nya distributionssättet. Typ.

Skivan går alltså att köpa digitalt via BitTorrent Bundle. Eller, om en känner sig materialistisk, i en delux-vinyl-utgåva via Radioheads webbplats. Via Spotify lär vi emellertid inte kunna lyssna på Tomorrow’s Modern Boxes – Thom Yorke har lackat rejält på streamingtjänstens benägenhet att dela säng med skivbolagsjättarna och därmed försvåra tillvaron för nya akter som försöker ta sig fram i musikvärlden.

I sin pressrelease skriver Thom Yorke och producenten (tillika Atoms for Peace-kollegan) Nigel Godrich att BitTorrent-varianten är ett experiment för att se om lyssnarna kommer att förstå distributionsvarianten. De båda menar att det inte krävs serverutrymme för att ett band på eget bevåg ska kunna sälja sin musik digitalt, utan att det på detta sätt går att nå ut till hugade öron utan att behöva (plånboksplågande) draghjälp av skivbolag och/eller musiktjänster.

 

Det är inte första gången gången Yorke, Godrich och de andra radioskallarna bryter ny distributionsmark för sina alster (ackompanjerad med ett långfinger utsträckt mot skivbolagsmogulerna). För nästan sju år gjorde Radiohead smärre revolution på musikmarknaden när de släppte sitt sjunde album, In Rainbows. Via nätet. Till valfritt pris. Köparen av plattan fick helt enkelt betala hur mycket eller lite hen ville (ja, så lite som noll spänn) för att få plattan i högkvalitativ digital form. Därtill gick även att förbeställa en limiterad, fysisk, och påkostad box-variant av plattan för ett mer tilltaget och bestämt pris. Eller vänta tills den gamla vanliga skivan dök upp i skivbutikerna.
Riskabelt, måhända, men det visade sig att Radiohead kunde lita på sina kunder/lyssnare/fans – som uppenbarligen var påtagligt villiga att skjuta till lite flis. Visserligen var det många som valde nollkronorsalternativet som prislapp, men redan innan skivan existerade i fysisk kommersiell form hade den dragit in mer flis till bandet än det förra albumet, Hail to the Thief, dittills gjort över huvud taget. Hatten av.

Nu är visserligen inte priset på Tomorrow’s Modern Boxes upp till köparen, men de sissådär 45 pixaleros som den kostar att få digitalt hemskickad kan ändå ses som en ganska överkomlig summa.
Och med tanke på hur benägna de många inbitna Yorke-/Radiohead-fantasterna är att betala lite extra för att få hålla en fin specialutgåva i näven så antar den här skribenten (tillika Radiohead-token och discofilen, med Tomorrow’s Modern Boxes flödande ur högtalarna och delux-vinylen beställd) att Thom Yorke säkert redan, i skrivande stund, bara ett par timmar efter att plattans existens tillkännagivits, blivit någon mille rikare på den.