Shonen Knife och Debaser

Kanske är vi inne på sluttampen av spelningar som flyttats fram på grund av pandemin? Shonen Knife hade planerat att fira 40 år som band när de firade 40 år som band, men det fick bli 2023 istället. Den som väntar på något gott fick till slut dock vara med och fira, Debaser stod för scen och öl.

Shonen Knife kanske kan ses som någon form av motsats till Little Jinder. När Little Jinder kombinerar sockersöt pop med mörka texter parar Shonen Knife ihop söt lyrik med ruffig rock. Texterna kan handla om hur det är att vara en katt eller om jättegnagaren Capybara. Vän av ordning skulle kanske invända att Shonen Knife inte är så ruffrockiga. Är exempelvis inte Watains nya lite ruffigare? Jo, det är väl klart. Men sett till kontext är ändå Shonen Knife stökiga, betänk att de slog igenom i ett patriarkalt Japan i början av 1980-talet. 

Ska det tilläggas något om själva spelningen kan det konstateras att publiken blir glad av Shonen Knife. Sällan har en rockpublik haft så breda leenden. Och glädje ska väl inte underskattas, de som valde glädjen och Debaser den här kvällen valde rätt. Så här såg det ut: