Lista: 25 amerikanska superstjärnor som
höjer rösten om Mellanösternkonflikten

Först tar jag del av kollega Cannerviks förnämliga redogörelse om hur kanadensarna i Propagandhi behandlar konflikten Israel-Palestina. I nästa flik snubblar jag över en artikel om hur Krist Novoselic tar Eddie Vedder i försvar efter hans uttalanden mot stridigheterna på Gaza-remsan. (Jepp, vi lever i en värld där man måste gå i försvar för en snubbe som säger att krig är dumt). Men visst finns det väl fler amerikanska artister som gör sina röster hörda i ämnet? Jajamensan! Här följer en utförlig lista:

  1. Eddie Vedder
  2. Krist Novoselic
  3. Rihanna
  4. Roger Waters
  5. Selena Gomez
  6. …eh…
  7. …nähä… men, eh…?
  8. Jaså, jaha ja.

Ja, att den här listan är begränsad till amerikanska artister beror ju till en del på att det ju alltjämt är huvudsakligen just amerikanska artister som når en sådan stjärnstatus att deras uttalanden och handlingar får genomslag även utanför deras låttexter. Till en ännu större del beror det emellertid på att USA årligen donerar cirka tre miljarder dollar till Israel, och att den totala summan som USA hittills gett (det ekonomiskt ganska välmående landet?) Israel i ”bistånd” (huvudsakligen för att lägga på militären) uppnår en bra bit över förbluffande 121 miljarder (121,000,000,000 !) dollar.
Sen kan en ju alltid ifrågasätta det där med att musikhimlens stjärnor ska uttala sig om världspolitiska frågor – att en person kan snickra ihop eller framföra hits betyder ju inte nödvändigtvis att hen har ett klokt världssamvete. Men många artister har det, och tar ofta sitt kändistillfälle välförtjänt i akt för att höja rösten om vad de tycker och tänker.
Men vad gäller Mellanösternkonflikten som den nu utspelar sig på Gaza-remsan är det nästan så att man bara hör vindens stilla sus och ser ett par tumbleweed-bollar rulla håglöst över scenen.
Och tacka fan för det, när man som superstjärna med 36 och en halv miljon Twitter-följare känner sig nödbedd att genast radera ett tweet som säger #FreePalestine för att rädda sitt eget varumärke, och sedan illa kvickt måste klargöra att en bara önskar fred till regionen, för att åtgärda de skador som hashtaggen eventuellt hann åsamka under sina få sekunder på nätet.


Och precis som Rihanna hamnade Selena Gomez i en skitstorm efter att ha instagrammat det ohyggligt vågade budskapet ”It’s about Humanity. Pray for Gaza”.
Jajamensan, så är det – säg att du önskar dig fred på jorden och var beredd på att få utstå all världens hat och vrede. Som ju Eddie Vedder fick när han hade mage att säga att krig är dumt och dessutom linda in budskapet i en cover av ”Imagine”. (Fick John Lennon utstå samma attacker när han först framförde den?, undrar en…). Vilket sedermera fick gamla Nirvana-basisten Krist Novoselic att ställa sig bakom honom.

 

Nu skulle jag nog knappas kalla Rihannas och Selena Gomez inlagor för några eldsprakande skrik på barrikaden (för att inte säga att jag tycker att de i sammanhanget är hyfsat tafatta). Pink Floyd-legendaren Roger Waters är desto mindre benägen att skräda med orden, då han bland annat uttrycker sin förvåning över att den sällan politiskt fega Neil Young hade bokat in ett gig i Israel (ett gig vilket emellertid nu inte blir av).
Den förvåningen delade jag med honom när jag idag läste att Backstreet Boys valt att ställa in sin spelning i Tel Aviv i en artikel där det stod att läsa att även Neil Young och hans Crazy Horse (liksom Paul Anka) gjort sålunda. Inför dessa uppgifter kände jag instinktivt att emedan BSB och Paul Anka (måhända rättmätigt) fegar ur på grund av det rådande läget i regionen, så torde Neil Young (som ju, apropå ingenting, är kanadensare, precis som Propagandhi) ha bokat sitt Israel-gig bara för att ställa in det, som ett statement. Eller nåja…

Sedan har ju, dessvärre, konflikten mellan Israel och Palestina nu pågått i både en och annan evighet, och nog har det väl säkerligen funnits betydligt fler amerikanska artister som vågat kritisera den på ett eller annat sätt. Även om jag just nu inte direkt kan komma på någon annan än Lupe Fiasco och, så klart, älskade Patti.

 

Nä, minsann – den här världen mår inte bra, och Gaza-remsan är ett av dess många djupa och ruskiga sår.
Musik är ett bra plåster. Synd bara att inte fler artister vågar plocka upp det ur förstaförbandslådan.