Så rätt men ändå så fel

The Gaslight Anthem
Bråvalla
2015-06-27

The Gaslight Anthem gör det mesta rätt, ändå blir ganska mycket fel.

New Jersey-bandet med den så innerligt vackra rockrepertoaren spelar helt rätt låtar. De öppnar med Handwritten, de bjussar på Too Much Blood, paradnumret The 59 Sound och plockar till och med fram mästerliga Old Haunts.

Alltihop framfört med ackuratess och sedvanlig känsla för det melodiösa i rockleveransen.

Men det är, trots detta, ingen magisk spelning. Eftermiddagens efterlängtade, men gassande sol passar inte alls bra som inramning till The Gaslight Anthem och dess rockmusik. Trots att en öl i näven och solen i ryggen känns som gjutet till den lättsmälta rock som bandet ändå ägnar sig åt.

Där han står och kisar in i solen är det som om kraften rinner av Brian Fallon. Hans småbuttra muttranden till mellansnack och bandets introverta sätt att fokusera rakt upp och ner på sin musik (hellre fler låtar än extra mellansnack är mottot) kan i just det här elementet lätt missuppfattas som ointresse.

Så är det naturligtvis inte, men det är ofrånkomligt att inte önska att det här skulle ha varit en spelning på en trång klubbscen mitt i natten istället. Då hade det säkerligen varit tal om betydligt mycket mer magi.

Nu är det snarare så att The Gaslight Anthem gör allt rätt den här eftermiddagen, men omständigheterna gör att det mesta ändå känns ganska fel.