Twerkorgie och masshysteri med Major Lazer

Major Lazer
Bråvalla Festival
2015-06-27

Bråvalla. Vi måste prata lite. Det här fungerar inte längre. Varenda dag den här helgen har jag stått och tittat på dina bokade akter och tänkt ”det här är det sjukaste jag sett”. Men ni fortsätter att langa fram akter som får mig att tänka om vad sjukt egentligen är. Jag klarar inte av mer. Min sjukhetskvot är fylld. Den svämade över i samma stund som Majors Lazers Diplo klev in i uppblåsbar plastboll och kastade sig ut i ett hysteriskt publikhav.

Major Lazer är den världskända DJ-trion som förstår vad konceptet ”mer bas” betyder. Less is more existerar inte i deras värld. Konfettibomber i överflöd, budskapsflaggor, rökmaskiner i alla dess former och ett regn av visselpipor – ni förstår ju att hajpen var total. Publiken var inte heller sen att haka på hysterin när Walshy fire ber att alla tar av sig sina tröjor och kasta dem rakt upp i luften. När han sedan ber alla att huka sig ner för att på given signal hoppa rakt upp är det få som står helt still. Det hela känns som ett socialt experiment där gruppen testar vad och hur mycket de kan få publiken till att göra – inom ramen för vad som kan anses acceptabelt på en konsert där common sense är att twerka tills du dör.

Extra cred vill jag ge till de fyra dansarna som verkligen öser järnet i 75 minuter. De har en sån energi och pondus så sannolikheten att dessa kvinnor egentligen är mytologiska, övermänskliga gudinnor är stor. De är inte heller där som en accessoar till gruppen, de är en del av den. De är en del av showen. En show som bara kunde ha varit ännu en dj-spelning i raden under festivalen men som visar sig bli något mycket mer. En folkfest och total masshysteri. Publiken är som galen och jag tror vi får höra festivalens hittills starkaste allsång till Get free.

Gruppen avslutar spelningen med Lean on, som fått stort genomslag i radio och över internet under våren. Och när jag står där och sjunger med inser jag varför jag älskar dem så otroligt mycket. De ger sig inte, de gör vad fan de vill och för dem tar festen aldrig slut.

Länge leve Major Lazer.