Stockholm Punk Rock Weekend

I höstas gick den första upplagan av Stockholm Punk Rock Weekend av stapeln. Den samlande gruppen musiker var en smula ålderstigen, en vet att artisterna är gamla när grabbarna i Knifven känns unga och fräscha liksom. Men ålder är ju inte allt, eller?

Först och främst måste jag säga att det var en kul mix av band. Att Vitamin X spelade känns exempelvis lite udda. De lirar rätt gymnastisk hardcore och passade kanske inte riktigt in bland den övriga punken. Men det känns också som att det är ett tecken på att arrangörerna bokat artister för att de verkligen gillar dem och sånt smittar liksom av sig. Det känns som om det var en festival av entusiaster för entusiaster.

För mig stack Gatans lag ut, det är ett av få punkband som fortfarande känns farliga. På Kolmården fanns förr en järv som verkade en smula skadad. Den sprang runt, runt i den lilla järvinhägnaden. Som om den vore för rastlös för att vara still. Jag kom att tänka på den järven när Gatans lag drog igång, Jonas på sång gav lite samma intryck. Rasande musik, rastlösa fötter. Just den här dagen hade de tappat bort sin saxofonist, vilket förstås borde ha varit en stor förlust. Men jag hade lyssnat så mycket på låtarna att saxen ändå ekade inne i huvudet. Mot slutet av konserten hamnade Jonas i publiken och avslutade spelningen med att titta på när de övriga bandmedlemmarna tog den sista låten i mål. Då stod han för första gången stilla. Det kanske är mycket sagt att han på nåt sätt hittat frid, men någon form av stolthet över väl genomfört värv hoppas jag att han kände. Hoppas också att den där järven fått vila.

Nå, i övrigt är det är klart att många av banden passerat zenit. En småsint bekant klagade exempelvis på att ett av de utländska banden inte riktigt var supertajta den där kvällen. Samtidigt kompenserades eventuella tekniska brister med engagemang och spelglädje. När Jerry Williams hade avslutat sin ”avskedsturné” valde han att kalla nästa turné ”Man måste få lira”. Och så är det ju, gubbarna i de ålderstigna banden verkar ju ha roligt och uppskattar musiken fortfarande. När vi i publiken dessutom har bra kvällar i trevligt sällskap räcker det långt. Jag ser redan nu fram mot den andra upplagan av Stockholm Punk Rock Weekend. GBH är bland annat bokade, vi lär ses september 2019!

Foton på i tur och ordning: Knifven, Vitamin X, Bitch Boys, 999, UK Subs, Cat and the Underdogs, Gatans lag, Lions Law, The Liptones och Attentat