Foto Martin Wilson

Startracks 25 år

Skivbolaget Startracks fyllde 25 år och vad passar bättre än att fira skivbolag med livemusik? Södra Teatern bokades och fylldes med band och förväntansfull publik.

Egentligen kan jag tycka att det blir för mycket fokus på enskilda individer när jubileum uppmärksammas. Musik handlar allt som oftast om kollektiva processer, speciellt när hela kedjan från fragmentarisk musikidé till skivsläpp betraktas. Samtidigt är det svårt att komma undan vissa individers betydelse. Fredrik Holmberg är en sådan individ. Redan innan han startade Startracks hade han drivit skivbolaget Chickenbrain Records i tio år. Därefter tog Startracks vid och nu har alltså det gått hela 25 år till. Jag vet inte vad som imponerar mest, släpp från klassiska band som Fireside och Refused eller det faktum att de nu aktuella banden håller så hög klass. Och att de nuvarande banden är så pass mångfacetterade.

Den här typen av hyllningskvällar är riktigt trivsamma tillställningar. Det är inte alltid banden repat in allt så att det sitter till 100 %, men det uppvägs väl av att de korta seten blir mycket koncentrerade. Dessutom suddas gränserna mellan artister och publik ut, när artisterna passar på att spana in varandras gig. En finfin kväll med andra ord. Foton på i tur och ordning:

Star Horse, Bedroom Eyes, Kristofer Åström, Rome Is Not A Town, Tiger Lou, Västerbron, Love Antell/Florence Valentin och Vasas flora och fauna – Karaoke Show