Foto Martin Wilson

Katthem, Spader Kung och Nomad

Nya skivan ”Vackra lögnerskor” har blivit unisont hyllad, så när Katthem ställde till med släppkalas var förväntningarna höga. Vår fotograf har dock två invändningar.

Den första invändningen riktas mot den delen av hyllningarna som lyft fram Katthem som unikt. Även om bandet har ett eget sound är det lite att förringa den mångfald och spets som andra nu aktiva band innehar. Som Spader Kung till exempel. Releasefesten kickades igång med att Spader Kung fyllde Nomads innergård med toner. Det finns mycket gott att säga om Spader Kung, men det som gjorde mig gladast är nog deras förmåga att variera tempo. Genom att varva lugna partier med attack skapas skarpa kontraster. Fantastisk postpunk/punk.

Den andra invändningen riktas mot att Katthem struntade i att lira hiten ”Nyckeln i handen (fast jag inte bryr mig)”. Jag förstår att band vill spela material från senaste skivan, samtidigt som det var tråkigt att missa en av 10-talets bästa svenska punklåtar. Om du inte låten spelades, då gör jag ju bort mig rejält här. Ber om så fall om ursäkt.

Nå, bortsett från de två invändningarna instämmer jag i hyllningskören. Nya skivan och framför allt spelningen visar att Katthem både behärskar variation och tyngd. Rockmusik när den är som finast. Och förmågan att dricka starksprit har bandet också, men det är kanske en annan historia.