Fredrik Tideman

Winnerbäck på Bråvalla – låt för låt

Lars Winnerbäck
Bråvalla
2015-06-26

Vem som helst blues
Lars Winnerbäck kliver upp på scenen tillsammans med sitt band och inleder med att be om ursäkt för att han kanske gett sin hemstad, några mil bort, lite mer uppmärksamhet. Nåja, nu är han i Norrköping i alla fall och han inleder med Vem som helst blues som börjar suggestivt men snart drar igång ordentligt. Snygg öppning.

Gå med mig vart jag går
Senaste skivans andra låt blir uppföljare här med och drar upp tempot ännu mer.

Dunkla rum
En av de snärtigaste låtarna i Winnerbäcks live-repertoar och en av de bästa låtarna under kvällen. Snygga gitarrslingor till höger och vänster.

Elegi
Här kommer en lite upphottad version av Elegi med hela bandet som medverkar vilket gör att låten får en liten extra skjuts. En av Winnerbäcks starkaste låtar som låter bra ikväll också.

Åt samma håll
En betydligt mer bakåtlutad och mellow variant än den hurtiga studioversionen.

Ett sällsynt exemplar
Robert Eriksson pumpar på ordentligt på trummorna och får publikens hjälp med handklapp. En av de bästa låtarna under konserten.

Ingen soldat
Tempot dras ner med den här akustiska och finstämda låten. Lite för mycket tyvärr.

Elden
”Här kommer en låt jag skrev i Oslo för 15 år sen”. Han behöver inte säga mer än så för att publiken ska tända till och jubla. Konserten lyfter några snäpp igen, ändå känns den här klassikern lite småtrött ikväll.

För dig
Det blir finstämt igen. Lasse nämner att låten brukar spelas på bröllop, och han tipsar om Drefvet-favoriten Melina Borglowes youtube-cover av låten. Publiken hjälper till med allsång.

Kom ihåg mig då
Riktigt bra stämning i den här live-favoriten, allsång och handklapp så det förslår.

Hosianna
Den bästa låten på skivan med samma namn. En snygg och dynamisk låt som gör sig bra live.

Söndermarken
”Den här låten handlar om en tätort på en slätt”. Lasse blir nostalgisk i försnacket till Söndermarken. De första verserna är Lasse själv tillsammans med ett piano, sen stegrar låten sakta men säkert tills hela bandet är med. En snygg uppbyggnad som ger låten en ännu mer melankolisk känsla.

Utkast till ett brev
Lasse tackar för sig men är snart tillbaka. Och han vågar sig ut på scen-tungan som ställts dit inför Robbie Williams konsert senare på kvällen. Med munspel och piano framförs den mer nedskalade version av Utkast till ett brev som han spelade innan låten hamnade på skiva. En snygg avslutning.