The White Raven Har Ordet

Det första intrycket av nästan allt vi hör idag, ser vi först. Inte bara för att ljuset färdas snabbare än ljudet, utan också för att innan du lägger nålen på skivan eller klickar på länken så har du redan hunnit hålla i ett omslag eller sett det på din skärm.

De flesta av oss har minnen av att gå och bläddra genom album i musikaffärens skivbackar och att ett omslag kunde vara avgörande för om en skiva var intressant eller inte.

Även om vi idag inte går igenom trånga gångar av genrer på samma sätt, är omslaget lika viktigt.

Dels för att det fortfarande skapar en relation med musiken innan man har hört den. Att det bygger en tyst mystik och tvingar en att använda sin fantasi. Rätt omslag får en att nästan höra tonerna genom att bara titta på det.

Dels också för att det håller kvar det som var intressant när man upptäckte musik för första gången. Idag har vi tillgång till all musik. I hela världen. Det är det bästa som har hänt. Vi kan genom ett knapptryck på Spotify höra en ung kvinna från Canadas första egenkomponerade spår på en EP. Vi kan också snabbt, utan fördröjning för att en skiva sålt slut, höra vårt absoluta favoritbands skiva sekunden den släpps. Vi behöver inte vänta.

När vi skapar det grafiska till ett omslag eller hemsida eller vad det än kan tänkas vara, lägger vi allra mest energi på hur vi tycker att det ser ut och vad det förmedlar för känsla.

Vi har valt att med våra första två släpp, använda oss av naturen och rymden som inspirationskällor. Det finns något fullständigt ogripbart med rymden som fascinerar oss. Det blir på ett sätt en bildlig metafor för känslors omfattning och ibland blir också detaljerna ett sätt att förtydliga hur smått kan vara lika viktigt som stort.

Som lyssnare har man en viss annan vinkel. I vissa fall är musiken långt mycket bättre än omslaget. Ibland är det helt tvärt om. Här är några av våra favoritomslag genom tiderna, utan inbördes ordning. Förutom de mest uppenbara, såklart.

”The White Album” – The Beatles

”High Violet” – The National

”Is This It” – The Strokes

”Unknown Pleasures” – Joy Division

”Definitely Maybe” – Oasis

”Bitches Brew” – Miles Davis

”Wish You Were Here” – Pink Floyd

Passa också på att lyssna på The White Ravens senaste singel Hold on Light Up.. Höstpop i sin allra vackraste skrud.