Raubtier-publik

Varning för trafikstockning

Förlåt, men jag tänker vara pessimistisk. Jag tänker måla ett skräckscenario å alla musicerande hjältar som vill möta sin publiks vägnar.

För här sitter vi nu mitt i coronakrisen. Med restriktioner som gör att konserter är omöjliga att genomföra och med en hel bransch i ekonomiskt sammanfall som resultat.

Artisterna kommer inte ut på vägarna, klubbarna och spelställena kan inte locka sin publik, den lokala uthyraren får inte rådda ljud- och ljus, busschauffören har ingen fylld turnébuss att rulla, tryckeriet får inga beställningar på turnémerch…

Samlingen av aktörer som påverkas när konsertkedjan stoppas är till synes oändlig.

Vårens begivenheter är inställda sedan länge och bara tanken på en sommar utan konserter och festivaler är rent deprimerande. För ärligt talat, det är nog det vi mer och mer borde ställa in oss på. Det tycks vara dit hela den här coronasituationen är på väg att barka.

Men hoppet är ändå gigantiskt för oss som publik och för alla artister.

Det kommer ju en tid efter corona. Det måste det göra. Då jävlar!

Det är här jag tänker bli pessimistisk.

Inte för publiken, inte för klubbarna eller för uthyrarna av ljud och ljus. Men för artisterna.

För det som händer nu är ju att alla skjuter upp, bokar om och planerar framåt. I kulisserna står dessutom en uppsjö av artister som inte hade något planerat för våren, men som tänkt sig ut på vägarna i höst.

Kort och gott, det riskerar att bli en fullständig trafikstockning när alla ska ut samtidigt.

Det finns inte plats på spelställena för alla som vill ut och spela. Det kommer i en stukad ekonomi, hur mycket uppdämd konsertlängtan det än finns därute, inte finnas pengar nog för en publik att köpa biljetter till och fylla alla de konserter som kommer anordnas. En total stockning kommer inte vara särskilt gynnsam för särskilt många.

Alla vill ut, men rent krasst, många artister kommer ändå bli tvungna att stanna hemma. Det kommer inte bara vara att ”hämta igen” de pengar som gått förlorade.

Jag tror ärligt talat att effekterna av corona kommer bli betydligt mer långtgående än bara under den här trista period då det inte går att genomföra livespelningar över huvud taget.

De kommer fortsätta slå stenhårt mot musikbranschen och dess artister under en lång tid framåt.