Sofia Härdig har ordet

Min fascination för ljud började så tidigt att jag faktiskt inte vet hur gammal jag var, Mina första minnen består av ljud och musik. Timmar dagligen framför stereon iförd de hörlurar familjen införskaffat för att ingen orkade lyssna så mycket som jag gjorde på musik. Det hjälpte inte så mycket att de köpt hörlurar för att ge familjen ro, jag sjöng med för full hals.

När jag inte hade hörlurarna på mig, tillbringade jag min tid med att lyssna på de olika maskin ljuden runtomkring mig. Damsugarens surr, diskmaskinens dova morranden, båtmotorns hummanden, och bilens spinnande osv. Jag lyssnade med öron vidöppna. Ljuden skapade ett rum i rummet och jag sjöng och hittade på musik i dessa ljudrum. Trygg från omvärlden. Jag var också mycket fascinerad av vad det innebar att skriva musik. Det var något magiskt som jag ville utforska, Något som jag hela tiden tyckte låg ett stycke framför mig. Så har jag fortsatt att se på det idag och trots nomineringen till årets kompositör i fjol undrar jag fortfarande när jag ska lära mig.

Idag tillbringar jag också många timmar mer hörlurarna på, eller framför mina studiomonitorer. Fortfarande skapar jag tillsammans med maskiner. Jag slår sönder inspelningar in i de minsta beståndsdelarna och bygger upp dem igen. Som ett pussel, med den extra dimensionen att varje gång jag bygger upp, blir det ett helt annat motiv. Det är oändligt. Jag är som en galen vetenskapsman i mitt labb.

Min andra uppväxts plats efter stereon, min pappas forskningslabb på universitetet.

Där lekte jag med provrör och mikroskop istället för dockor och bilar.

Jag spelar Sudion och de instrument jag behöver spela för att ge just den låt jag för tillfället jobbar med sina kläder. Ja och maskinerna då…

När konst är som bäst är det en spegel för sin omvärld. Instrumenten, tekniken konstnären är endast verktygen. Den spegeln erbjuder många saker till människorna. Om detta är tröst och bekräftelse, att någon annan känner liknande, eller förståelse, eller enbart en dokumentation.
Ibland är det viktigaste att använda text och musik som ett vittne till någonting som sker.

 

Sofia Härdig – Let Me Fall