Smittande festlig thrash

Anthrax
Bråvallafestivalen
2014-06-26

Det är en relativt liten folkmassa som har samlats inför Anthrax spelning på största scenen. Stunden innan är det fullsmockat framför Imagine Dragons på den snäppet mindre scenen. Antagligen har det att göra med att det bara är hårdrocksakter som håller till på den stora scenen under dagen, men Anthrax hade inte lidit av en lite mindre kostym.

Jag säger relativt liten folkmassa, det är förstås ändå ett ordentligt folkhav som thrashveteranerna går upp och möter. Och gänget är på ett särdeles gott humör. Joey Belladonna spexar med en kameraman och tar på sig ett par skidglasögon som någon kastar upp. Scott Ian prånglar ut thrashriff som om det inte finns någon morgondag, hela tiden med ett leende på läpparna. ”Good afternoon. We are not Kanye West”, hälsar han publiken med (och möts av jubel).

Medelst klassiker som Madhouse, Antisocial och Indians får farbröderna med sig publiken. Den bästa stunden är dock när Anthrax dammar av Deathrider, första låten från första plattan ”Fistful of metal”. Mosh!

Bandet visar också att man kan sin hårdrockshistoria och plockar fram en cover på AC/DC:s T.N.T samt tillägnar en låt till de bortgångna ikonerna Ronnie James Dio och Dimebag Darrell. Fint!

Anthrax är ett band som jag sällan sätter på när jag ska välja musik, men som jag sett live flera gånger och som aldrig gör en besviken. Inte den här gången heller.