Sjunger du inte med är du fan döv

Hong Faux
”A Message from Dystopia”
(Razzia Notes, 2015)

hongfauxomslagAnders Fridén, ni vet han som till vardags gastar i In Flames och knäcker som skivbolagsboss för Razzia Notes, har visat sig ha en lika komplex musiksmak som han har ölsmak. Det ska vara lite utöver det vanliga, lite mer utmanande, gärna en bra bit utanför det strömlinjeformat lättillgängliga.

Ur det perspektivet är jag inte det minsta förvånad över att han fallit huvudstupa för Hong Faux.

Men, och det här är ett oerhört viktigt men, Hong Faux är inte det vanliga tuggmotståndet. Handen på hjärtat brukar det där gränsöverskridande trixiga som söker sig utanför gemene mainstreamfält ofta bli lite för krumbuktartat. Musikerna som vänder in och ut på sig själva och blandar genrer som självändamål och därför landar i skapelser som har potential men aldrig når hela vägen fram är alldeles för många.

Men sådana är inte Hong Faux.

”A Message from Dystopia” är det fantastiska beviset på hur genreblandningar kan fungera utan att det känns det minsta lilla krystat eller ”för sakens skull”. Här flyter infallen sömlöst i varandra oavsett om Hong Faux får för sig att vara hårdrock eller snyftpop.

Det är oerhört intrikat och varierat på ett sätt som får mig som annars är en strikt låtmänniska (albumet är ett förlegat sätt att saluföra musik!) att intressera mig för skivan som helhet snarare än för specifika låtar.

Spännvidden är nämligen så oerhört bred. Rock är väl förmodligen den samlande termen om man prompt måste sätta en etikett på skapelsen, men här ryms svulstig Mustasch-rock lika väl som spröd, nästan lite göteborgsk pop. Titelspåret bär tydliga drag av lika förnämligt vackra som otroligt sorgsna Killers Walk Among Us, för att dra till med en liknelse.

Hong Faux lyckas till och med klämma in lite Korn-muller i Red Eye Black Sky och jobbar över huvud taget med en ganska svulstig palett där smuts och stora känslor tillåts hålla varandra i hand.

Behöver jag nämna att Hong Faux i stort sett bara skriver hits (sjunger du inte med i From Now to Never More är du fan döv!)?

Med risk för att få Fridens onda öga för banal ölsmak, ”A Message from Dystopia” är den här månadens motsvarighet till Sitting Bulldog.

Alldeles fantastisk.