Sju höjdpunkter under Hela Sverige Skramlar

Under tisdagskvällen samlades Svenska folket i Globen, framför tv och radio för att samla ihop pengar till människorna som flyr för sina liv från krigsområdena i mellanöstern. Hela fyra och en halv timmar höll galan på och den bjöd på en del av vår absoluta artistelit. Drefvet var på plats – och här är sju av höjdpunkterna under galan.

Maja Francis/Seinabo Sey/Amanda Bergman
Trion gjorde en repris av Popaganda-spelningen i somras och körde Maja Francis Last days of dancing i ett avskalat arrangemang.

Björn Dixgård/Maxida Märak
Mer avskalat arrangemang när forne(?) Mando Diao-frontmannen tog med sig grymma Maxida Märak längst ut på scentungan och gjorde Love Last Forever. Maxida avslutade med en jojk som fick gåshuden att resa sig. Mäktigt!

Markus Krunegård/Mauro Scocco
Kul att se de två på scenen ihop, Scocco och Krunegård gjorde den sistnämndes Korallreven & Vintergatan. Som han har gjort under spelningarna det senaste året så höll Krunegård ett tal om mänsklig värme mitt i låten, vilket ju passade alldeles utmärkt (men han skippade delen om att Sveriges tredje största parti är ett jävla rasistparti – lite för magstarkt för livesändningen i SVT kanske?).

The Hives/Michael Alonzo/Steppan
Howlin’ Pelle stannade hemma och lämnade micken till två punkgubbar – Michael Alonzo och Steppan från KSMB. Gänget gjorde Tänker på dig och höjde temperaturen rejält i Globen. Punk i finsalongerna, jojo!

Graveyard/Sabina Ddumba/Melinda De Lange
Graveyards nya platta släpptes för bara några dagar sen och här bjuder de på en av de bästa låtarna – Too much is not enough – uppbackade av en ljuvlig kör bestående av Sabina Ddumba och Melinda De Lange. Tyvärr är det här första låten där jag märker att folk på läktaren börjar röra på sig. Tomas Ledin och Alcazar får handklapp så Globen skakar men när det kommer riktig kvalitetsmusik blir det kisspaus. Sorgligt.

Miss Li/Sanna Nielsen
Jag trodde aldrig att jag skulle ha med Sanna Nielsen på en sån här lista. Men trots att hon var med i numret så var det Miss Li som stod för 95 procent av energin när de gjorde With a little help from my friends. Jag har aldrig sett någon headbanga så intensivt bakom ett piano. Och sången. Skriken! Energin kändes ända uppe på sektion B8, rad 17, plats 3.

Svenska folket
Som ju faktiskt samlade ihop över 40 miljoner kronor den här kvällen. Fantastiskt!

Galan går att se i efterhand på SVT Play.