Martin Wilson

Popaganda 2016: Alldeles, alldeles lagom

Visst var det här något av ett mellanår för Popaganda?

Det fanns några speciella spelningar. Tiger Lou gjorde sin första konsert på sju år, [ingenting] spelade hela ”Tomhet, idel tomhet” och Markus Krunegård tog sin nedskalade tvåmannashow till Eriksdalsbadet. FKA Twigs var dessutom en lika lysnade som kreddig bokning.

Men det blev aldrig lika speciell stämning som tidigare år när jag varit där. Belle and Sebastian avslutade storstilat på lördagskvällen men jämfört med förra årets avslutningskonsert med Seinabo Sey (plus gäster) nådde skottarna inte samma nivå, varken konsert- eller publikmässigt.

Popaganda fyller ändå sitt syfte. En i allra högsta grad trevlig avslutning på sommaren med bra musik och schysst häng. I ett venn-diagram med dels konsertfantaster, dels minglare, träffar Popaganda väldigt bra.

Ingen skriver ironiserande blogginlägg om Popaganda. Ingen blir arg för att det serveras vegansk mat och Oatly på området. Popaganda är helt enkelt väldigt… lagom.

Fint så. Till nästa år har jag bara en önskan: Boka Hellström eller någon riktigt stor utländsk akt. Så det blir lite tryck framför stora scenen på kvällen.

Bilder – dag 1

Foto: Håkan Kjellgren

De bästa spelningarna

FKA Twigs
Det var precis så artsy som jag förväntade mig. Blev nästan besviken när hon började mellansnacka efter halva konserten. Mäktigt att få uppleva en konsert som är… något annat.

Markus Krunegård
Ja, jag hade hellre sett ”rockshowen”, som Krunegård själv beskriver det. Men kul ändå att få se den avskalade varianten som han turnerade med i början av året. Jag tackar inte nej till att få höra låtarna live vilket format de än kommer i. Kung Krune är bäst – ingen protest.

Deportees
Jag har velat se bandet sedan 2011 men av någon anledning aldrig kommit till skott. Höga förväntningar alltså, och de infrias en bit in i konserten när Umeågruppen börjar dra fram sina vassaste kort. Terror från ”The big sleep” till exempel, herregud vilken låt. Och Thomas Hedlund är alltid en fröjd att se bakom trumsetet, vilket band det än handlar om.

Belle and Sebastian
Jag har inte lyssnat särskilt mycket på indielegendarerna men fick ändå en trevlig stund på lördagskvällen. Fantastiskt bra när de släpper upp en massa dansande fans i The boy with the arab strap.

… och det sämsta

Att man som vanligt är hänvisad till ett inhägnat område för att få dricka alkohol. Släpp öldrickarna fria!

Bilder – dag 2

Foto: Håkan Kjellgren