Omslagsonsdag! Burzum – Aske

Den här veckans Omslagsonsdag behandlar ett omslag som  i mångt och mycket symboliserar hela den ökända black metal-scenen i Norge i början av nittiotalet.

Mycket kan sägas om den norska black metal-kulturen under nittiotalets första hälft. Och mycket har också sagts, bland annat i dokumentärer som ”Until the Light Takes Us” och ”Metal: A Headbangers Journey”. Det är en otroligt intressant – och skrämmande – historia som förutom musik innehåller mord, självmord, hot och nedbrända kyrkor.

Varg Vikernes 1993 0ch 2009.
Varg Vikernes 1993 0ch 2009.

Varg Vikernes, även känd som Greven, hade en av huvudrollerna. Han hade sitt enmansband Burzum, men hoppade även in i Mayhem. Mycket kan sägas även om Vikernes. 1993 mördade han en annan framträdande person i black metal-kulturen, Øystein ”Euronymous” Aarseth. Ett mord han dömdes till 21 års fängelse för och blev frisläppt 2009. Han har haft kopplingar till nazistiska grupper och 2013 blev han löpsedelsstoff igen när han greps i Frankrike, misstänkt för att ha planerat en massaker.

Och så var det kyrkobränningarna också. Mellan 1992 och 1993 brändes sju kyrkor ner i Norge. Det började den 6 juni 1992 när Fantofts stavkyrka totalförstördes i en brand. Kyrkan byggdes på 1100-talet i byn Fortun och flyttades till Fantoft 1883. En bit norsk historia.

Först trodde man att branden berodde på ett elfel, men snart kom det fram att den var anlagd. Efter de sex andra bränderna, den sista ägde rum i januari 1993, dömdes Varg Vikernes för fyra av dem. Han åtalades också för branden i Fantoft men friades av en jury.

Kyrkan i Fantoft brinner.
Kyrkan i Fantoft brinner.

Än idag är det oklart om det var Varg Vikernes som tände på Fantofts stavkyrka, han har sagt själv att det var det norska black metal-nätverket som låg bakom, men inte att det var han som utförde dådet.

I mars 1993 släpptes Burzums EP ”Aske”, med en kuslig påminnelse om kyrkobränderna. På omslaget syns de förkolnade resterna av Fantofts stavkyrka. Det är oklart vem som har tagit fotot, men ryktet säger att det är Vikernes själv som är fotografen. Kanske ett starkt bevis för att han hade mer att göra med branden än vad han själv säger.

Som om inte omslagsbilden vore provokation nog släpptes dessutom de första 1000 exen av skivan tillsammans med en tändare med samma bild på.

Det finns flera ikoniska skivomslag från den norska black metal-scenen, men inget av dem sammanfattar scenen som Burzum – ”Aske”.

 

burzum aske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omslagsonsdagsbonus!

Den schweiziske konstnären HR Giger avled i helgen. Förutom att designa filmvärldens mest skrämmande monster till ”Alien” gjorde han också en rad skivomslag. Bland annat det otroligt snygga omslaget till Celtic Frosts ”To mega Therion”.

celtic frost