Omslagsonsdag: Blood Money

Politisk musik kommer aldrig gå ur tiden och förmodligen kommer samma koncept alltid att kunna upprepas om och om igen. Världen blir helt enkelt inte bättre.
Det rådande världsläget presenteras bara bakom mer eller mindre vackra omslag.

blood-money-coverSom band betraktat är Guillotine varken bättre eller sämre än något annat och det politiska patos som tog sig uttryck på ”Blood Money” kan om man vill hårddra det förmodligen snarare beskrivas som ett koncept just för albumet än någon extremt politiskt engagemang.

Året var 2008 och sidoprojektet till Nocturnal Rites hamrade thrash i samma skola som Slayer och Destruction. Så väl musiken som texterna om världsledare med blod på sina händer, rika som blev ännu rikare och fattiga som blev ännu mer utsatta hade varit bortglömda idag om det inte vore för det fantastiska omslaget.

Guillotine anlitade Ed Repka, känd för att bland annat ha kluddat ner Megadeth-maskoten Vic Rattlehead och massor av metalomslag, för att skapa omslagskonsten och han kom upp med något som förtjänar att minnas för eftervärlden.

Konstnären tecknade en lång rad världsledare (vi ser bland annat Fredrik Reinfeldt med tom blick posera strax bakom axeln på George Bush) som bland krigets ruiner röker cigarr, viftar med sedlar och skålar i rödvin.

Det är en omslagsbild som är lika snygg som den är talande för världsläget som rådde 2008 och som är minst lika aktuellt idag.

Politiskt musik (och konst) kommer som sagt aldrig att gå ur tiden.