New Moscow har ordet och bilden

David Fransson, kanske mer känd under artistpseudonymen New Moscow är inte bara en väldigt begåvad musiker. Han är även en talang inom det fotografiska området. I samband med senaste singelsläppet Telling Birds How To Fly släpper även David en fotobok och bjuder Drefvets läsare på en exklusiv inblick i boken, kryddat med Davids egna ord om hur bilderna kan kopplas till hans musik.

Jag har blivit ombedd att säga något om dessa bilder och hur de hänger ihop med mina senaste låtar.
För mig handlar bilder aldrig om bilden i sig. Det handlar aldrig om hur den kommit till, vad som syns i den, eller vem som tagit den. Det handlar alltid om den som tittar på den. Betraktaren gör konstverket.

Precis på samma sätt handlar musik aldrig om musiken i sig. Musik handlar inte om vilka toner en melodi består av eller vilka ackord en låt råkar innehålla. Popmusik har alltid handlat om flykt. Om att elevera vardagliga saker från den verklighet vi lever i till något magiskt. Om att få vara allsmäktig ledare över sakernas tillstånd. Om att för en stund drömma om att vara något annat än en människa.

Om jag ser Davids bilder i New Moscows musik håller jag för mig själv. Vad jag däremot mer än gärna delar med mig av är New Moscows innerliga singel Telling Birds How To Fly. Gitarren som bär rösten som en fackla genom en kolsvart höstnatt. Jag delar gärna med mig av hur låten vid en första lyssning gav mig gåshud över armarna. Hur jag satt alldeles hänförd i soffan. Ibland säger en låt mer än tusen bilder.