Florian Moritz

Mer gubbgrinig än någonsin

Katapult
”A Fistful of Truth”
(Egen utgivning, 2020)

När man lyssnar på det ilsket bitska läte han ger upp i det här projektet är det snudd på ironiskt att mitt första musikaliska möte med Johan Norström var en demo med popserenader för si så där 15 år sedan. Då hade han fallit pladask för Lars Winnerbäck och dennes magiska ansträngning ”Kom” och plockat upp gitarren för att bidra med sin egen take till världen.

Nu är det förstås inte hela sanningen. Vid sidan av sitt vispopprojekt pysslade norrlänningen dessutom med sitt dödsgäng Terrortory. En orkester som kom att utvecklas genom åren och som ärligt talat inte ligger jättelångt ifrån vad Katapult gör idag.

Här snackar vi om ett projekt som uppenbarligen uppstod på ett backstageområde någon gång 2017 (låt mig gissa att det var öl inblandat) där Norström och Florian Moritz från schweiziska melodiösa dödsbandet Arcturon bestämde sig för att slå sin smutsiga byk ihop.

Om Terrortory lirar thrashig döds och Arcturon mer atmosfärisk mjukdöds är Katapult mer åt det rent thrashiga hållet. Men bakgrunden i den lättsamma dödsmetallen hörs tydligt. ”A Fistful of Truth” skulle kunna ha varit något de gamla tyskarna Dark Age satt sitt sigill på om de fokuserat på att spela thrash istället för att klampa in i det symfoniska landskapet. Katapult själva nämner både The Haunted och Lamb of God som referensorkestrar och det ligger väl ett och annat i det. Även om det här inte är lika distinkt.

Katapult kommer så klart inte slå. Det är kvalitativt, men inte tillräckligt originellt för att få ett bredare genomslag. Men det som gläder och imponerar är kräksången från Norström.

Sedan den där tidiga popdemon har han skaffat fru och barn och hund (säkert Volvo också, det är jag inte uppdaterad kring), låt oss kalla det en ordnad tillvaro, men uppenbarligen bara blivit gubbgrinigare med åren.

Sången på ”A Fistful of Truth” är slafsigare och ilsknare än vad jag kan påminna mig att jag hört herrn tidigare och det gör musiken gott.

Jag får lite Gustaf Jorde-vibbar (ex-Defleshed) och det är verkligen inget dåligt betyg.