Håkan Moberg Persson

Melina Borglowe: Jag älskar när saker inte är som ”de borde”

På fredagens Manifestgala på Nalen i var det Melina Borglowe och hennes band som fick dra igång kalaset. Melina och hennes band medverkade i showcase-arrangemanget Manifest on Tour och blev under finalen på Fasching i Stockholm dagen innan utvalda till att få öppna galan.

Foto: David Svahn

Grattis till vinsten av Manifest on Tour!
– Tack! Det är ingen tävling egentligen, först är det showcases i olika städer och därifrån fick ett band åka till Fasching. Och där var vi det bandet av de tio som deltog som fick äran att öppna galan på Nalen helt enkelt.

Hur kändes det att ställa sig på scenen på galan?
– Vi hade en loge nere i en gigantisk aula typ, och där sprang jag och kompbandet runt och larvade oss innan. Sen när det var dags var jag väldigt lugn och njöt av att lira. Grymt ljud och grymt bra ljudtekniker, väldigt fint.

Du såg ut att trivas rätt bra!
– Haha, jo det gjorde jag!

Vad var det för låt du spelade?
I used to play. En väldigt ny låt som jag håller på att prodda för tillfället. Bandet och jag repade den typ två gånger innan vi spelade den live för första gången på Fasching. Allt föll på plats bra.

Att få chansen att få ställa sig på scenen på Manifestgalan framför artister och branschfolk är tveklöst ett bra tillfälle att få visa upp sig. Förra året hade välbekanta Drivvedsfolket samma uppdrag.

– Just nu känns det bara fantastiskt att jag hade turen att springa på några grymma musiker som jag verkligen ser upp till. Ur ett längre perspektiv känns det som en fantastisk kick, och en längtan efter att lira ännu mer live. Och prodda mer! Och släppa mer!

Melina berättar att hon stötte på Finn Björnulfsson, som spelar slagverk med Håkan Hellström och Augustifamiljen och fick ta emot priset för årets rytm (med Miriam Aïda AfroSamba Orchestra), och folkmusikern Esbjörn Hazelius, som båda gillade hennes uppträdande.

– Ja, de tyckte det var bra, och vi kunde prata länge om musik generellt.

Melina har släppt en låt hittills, Sunflower Meadow ligger på Spotiy och är en skönt minimalistisk låt med hennes raspiga röst i fokus. Men musiken har funnits med ett tag.

– Det har alltid hängt gitarrer hemma på väggarna, så det blev naturligt att börja plinka. Jag började skriva musik när jag var typ 11, sen kom det som en bomb och jag jag skrev väldigt många låtar på kort tid. Jag kom i kontakt med en underbar producent, David Schageström, och jag började spela in några av mina låtar hos honom. I det stadiet var låtarna väldigt olika, det var gött att testa allting, nu vet jag vilket håll jag vill gå åt rent musikaliskt.

Just nu håller hon fortfarande på att spela in med David Schageström och sitt kompband, och även hemma, i samband med en kurs som hon går för att lära sig producera.

– Och det tänkte jag släppa så snart det är klart.

Hur skulle du beskriva din musik för den som inte har hört dig?
– Först och främst skulle jag be dem lyssna. Sen skulle jag säga att min musik är dynamisk och bottnar i pulserande plock och raspig röst, full av melodisk bas, lekfull gitarr och bombastiska trummor. Typ indie, rock, psykadeliskt, pop. En touch av allt jag gillar.

Din röst och ditt sätt att sjunga fastnar man verkligen för, är det något du jobbar med när du skriver musik?
– Jag ser mig inte som en sångare, jag bara sjunger. Håkan Hellström är sjukt viktig för allt det där. Det är inte det att jag har försökt sjunga som honom, utan mer sättet jag upplever att han sjunger på. Att det inte spelar så jävla stor roll hur en gör, utan att feeling är grejen.

Melina berättar att hon aldrig bestämmer sig för att skriva, utan att musiken kommer till henne först.

– Någon melodi, någon ackordföljd, en strof, en känsla, en rytm… Jag älskar när saker inte är som ”de borde”, alltså vers-refräng-vers-refräng, utan att det bara är en låt. Det kan vara hur många ackord som helst, vilken taktart som helst och vilken melodi som helst. Inte nödvändigtvis speciellt hookig. Jag skriver liksom för min egen skull och ingen annans, och då behöver inte sådant spela någon roll.

Avslutningsvis, vad har du för planer under 2015?
– Att prodda mer och släppa mer.

Melina Borglowes uppträdande börjar 37:40 in i klippet.

Läs Mikael Mjörnbergs sammanfattning av Manifestgalan här