Joe & the Anchor om melankoliska låtar som inspirerar

Malmö-bandet Joe & the Anchor är aktuella med suggestivt melankoliska debutsingeln Keep Your Head Up High (se video längre ner i inlägget). Drefvet gav bandet i uppgift att lista fem melankoliska låtar som på ett eller annat sätt varit inflytelserika för dem.

Således, Joe & the Anchor ger er fem melankoliska mästerverk:

Jeff Buckley – Grace
Fantastiskt välskriven låt, i allt från ackordföljder till smarta dynamikskiften. Många av Buckleys låttexter tar upp mörka teman, och Grace är inget undantag, men låten förmedlar sitt budskap på ett unikt och intensivt, ibland aggressivt sätt, som verkligen får den att stå ut. Jeff Buckley var en väldigt begåvad sångare och musiker som uttrycker så mycket passion i sättet han framförde sin musik, vilket på flera sätt är inspirerande.

Nick Drake – Free Ride
Joe & the Anchor har sina rötter i akustisk gitarrmusik, så artister som Nick Drake är och har varit en stor källa för inspiration. Trots att Free Ride är en väldigt avskalad låt, med bara gitarr och Nick Drakes egen röst med i mixen, så är låten engagerande, uttrycksfull och egen. Nick Drake lyckas skapa en kombinerad känsla av fridfull sorgsenhet som är svår att hitta någon annanstans.

Radiohead – I Might Be Wrong
Låten drivs av ett gitarriff, bygger en känsla genom hela låten. Lågmäld känslofylld sång, som förmedlar en sorts svaghet och osäkerhet. Låten håller sig på ungefär samma nivå genom hela låten, men små genomtänkta variationer håller den i rörelse.

Fink – Perfect Darkness
Akustisk gitarr och nytänkande trumkomp skapar ett intressant groove. Harmonisk sång med stämmor ligger över. Låten bygger upp till ett återhållsamt men mäktigt crescendo när stråkar lägger sig över låten som moln.

The National – Bloodbuzz Ohio
Bloodbuzz Ohio blandar ett upptempo-trumkomp med känslosamt pianospel, så att det på något sätt blir både intensivt och lugnt. En inspiration för Joe & the Anchor, med trumspel som står ut och förvånar, men samtidigt är genomtänkt och strukturerat, plus ett melankoliskt men energirikt basdriv, en sån låt som gör en lite nostalgisk om saker som aldrig egentligen hänt.

 

Melankoliska låtar enligt Joe & the Anchor

 

Joe & the Anchor – Keep Your Head Up High