Inte för att Dajjaf är klåpare…

Dajjaf
”The Album”
(Jstroem Records, 2015)

Det finns bara en giltig ursäkt för att ens försöka närma sig Tool. Att inspireras av mästarna och försöka spela något som ens påminner om deras fantastiska skapelser.

Och det är att dess katalog inte finns tillgänglig därute i streamingdjungeln.

När cd-spelaren förpassats ut ur det moderna hemmet och originalet inte gör sig tillgängligt online krävs surrogat och då måste man ibland se en aning mellan fingrarna. Då får det vara okej med klåpare som härmas, men ändå kommer skapligt nära den briljanta moderkällan.

Inte för att Dajjaf är klåpare eller främst att betrakta som Tool-efterapare, men det finns partier på tjusigt döpta ”The Album” som direkt påminner om Los Angeles-ligan (lyssna på The Butler!).

Jag blir omedelbart abstinent och måste börja googla efter grusiga youtube-klipp med Tool.

Men i grund och botten ska den här Umeå-orkestern inte förväxlas med mästarna. De har sina beröringspauser, men Dajjaf är inte (även om de säkert skulle vilja) i närheten av så komplexa (eller för den delen briljanta). De rör sig istället i ett modernt metal-landskap där kommersiellt gångbara akter som Incubus och Disturbed (minus det allra mest statiska) inte ligger långt borta när referenser ska staplas.

Det faktum att gänget håller sig med två basister är egentligen ingenting som märks utan mest sådant som kan präntas på papper och skapa en extra hajp. Inte heller märks någon större fallenhet för att skriva hits (så som exempelvis Incubus) av, men allt som allt är ”The Album” ändå ett album som fäster.

Det växer sig på mig och imponerar som helhet.

The Change, som är det närmsta en hit Dajjaf kommer, är dessutom en låt som jag kommer bära med mig länge.