Tommy Holl

Håkan på Ullevi – allt handlar om fansen

Mina favoriter när det kommer till konsertfilmer har en gemensam nämnare: Mycket publikbilder. När man får se publiken kan den riktiga känslan av att vara på konsert kan infinna sig. Det har något att göra med det som Thåström sjunger i Kort biografi med litet testamente: ”Och ni vet jag gråter aldrig när jag går på begravning, men när jag ser en på tv så bölar jag som ett barn”. När man får se känslorna hos publiken – det är då känslorna hos en själv kan komma fram.

Och det är där som filmen om Håkan Hellströms spelning på Ullevi i somras har sin största styrka. Hela tiden får vi se publiken som sjunger med, skrattar och gråter, hånglar och kramas. Det är intervjuer med de mest hängivna fansen som tältar i Göteborg i en vecka innan spelningen och vi får följa med konsertbesökarna på vägen till Ullevi. Det är ett genidrag att klippa in fansens egna filmer från tåg, bilar och campingplatser runt om i Sverige när de laddar upp inför årets – kanske decenniets– största konsert.

Alla bilder på fansen är också ett bevis på Håkans bredd. Längst fram vid kravallstaketet står ungdomar i matroskostymer som inte kan ha levt många år när ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” släpptes. Men vi får även möta stekiga snubbar i rosa skjorta och äldre damer som prisar Hellströms sympatiska personlighet (”hur kan man inte gilla honom?”). De samlades på Ullevi den där juni-kvällen och såg Göteborgssonen göra sitt levs spelning (hittills) och det är maffigt.

Att få höra historierna om vad Håkan har betytt är också fantastiskt. En tjej berättar om hur hon sjöng Det är så jag säger det på sin pappas begravning, och när kameran zoomar in henne under den låten är det svårt att inte bli tårögd.

Den som vill se hela spelningen kanske blir besviken, det är drygt halva konserten som är med. Men de dokumentära inslagen där vi får följa med under repetitionerna och i kulvertarna under arenan – och så fansens berättelser – är de bästa delarna.

Jag var inte på Ullevi den där kvällen men insåg rätt snabbt att jag hade missat något stort. Efter att ha sett den här filmen känns det lite bättre.

Filmen från Ullevi visas på bio exklusivt i dag och i morgon.