Grattis Sverige

Så här den svenska nationaldagen till ära passar några av Drefvets medarbetare och ett gäng sköna artister på att lista viktiga, fantastiska och hörvärda låtar på svenska.
Vi säger grattis Sverige…till så här briljant musik.

Ricky Holmqvist


ThåströmFlicka med guld
Det här är inte en låt för mig, den betyder så mycket mer än det.
En tonsatt dikt där Joakim Thåströms röst är det näst vackraste.
Ångesten. Längtan. Lusten. Den tränger genom i rösten. Man hör det så tydligt och så väl.
Sedan finns det ju vissa rader i låte..förlåt, dikten som för alltid är tatuerade i mitt hjärta.

”Och ljuset skall vattna den ros som jag bär
i mitt knapphål så den aldrig kan dö.
Varje gång som jag viskar ditt namn för mig själv
skiftar den färg från blå till röd. ”

Frågor på den? Nej, jag tänkte väl det.

”Sen syr jag ett täcke av alla trasiga moln
för att stoppa om dig inatt.
När du somnat så byter jag täcket mot mig själv
och vilar på min hemlighet.”

Bara för att få avsluta med det starkaste beviset för att Pimme bär på en av de vackraste pennorna någonsin i detta land.

Jakob HellmanHon Har Ett Sätt
Jag var 9-10 år och jag fattade precis vad Hellman menade. Jag hade sett det där leendet som bara jag förstod. Hon hade små band runt sina handleder och andra i sitt hår, och hon gick förbi mig ibland som om jag inte fanns. Jag klädde hjärtat i svart innan jag ens visste vad kärlek var.
Musik hade visst den inverkan och påverkan på mig redan då.

Lisa NilssonVarje Gång Jag Ser Dig
Den här fantastiska popexplosionen är precis lika bra idag som för 25 år sedan.
Lisa Nilssons röst är så vansinnigt vacker. Och visst är det så när man är riktigt riktigt jefla kär, att allting bara stannar upp och man har inte en aning om vad det är dom händer.
Världens vackraste fenomen.

Peter LeMarcÄnda till september
Texten. TEXTEN! Varenda liten stavelse, varenda litet ord, varenda mening tar sig rakt in i hjärtat på mig. Peter LeMarc skriver så vackert i bilder. Jag ser den öde Varvsgatan.
Jag ser apelsinhimlen ovanför. Jag vet hur det känns känns att gå som en akrobat 30 meter ovan jord med någon. Den här låten är en av de vackraste som skrivits i detta avlånga land. I min mening.

Niklas StrömstedtFörlorad igen.
Om vi bara skalar bort lite av den överdådiga produktionen så har vi kvar en helt fantastisk poplåt med en text som bär låten som det vackraste av smycke. En refräng som är så överjävligt vacker. Jag Är Förlorad igen. Svårare än så är det inte att beskriva det obeskrivliga som är kärlek.
Jag. Är. Förlorad. Igen. Det är ordet igen jag fastnar för, att man gång på gång på gång tar sig genom helvetet och tillbaka för den där känslan. Man jagar den. Förlorad. Igen.
Vackert.

Mikael Mjörnberg


De fem största favoriterna på svenska? Nej, det är för svårt, det finns alldeles för många som skulle kunna kvala in. Men nu är det nationaldag, nu kommer sommaren, så låt mig istället skicka med er fem låtar på svenska som för undertecknad definierar sommaren och per automatik skapar feelgood-stämning.

Håkan HellströmDet kommer aldrig vara över
Nationaldagshelgen 2014. Solen strålade, Trädgårdsföreningen i Göteborg vimlade av sjömanskostymer och allmänt glada människor som ville dricka rosévin. Senare på kvällen svarade Håkan Hellström för sitt första historiska triumftåg på ett utsålt Ullevi. Den fyrverkerikantade övergången från Känn ingen sorg för mig Göteborg in i arenastänkarnas arenastänkare Det kommer aldrig vara över för mig blev en autostrada rakt in i sommaren som alltid kommer förknippas med den ljumma juninattens eufori.

Pernilla AnderssonJohnny Cash & Nina P.
Sommar är roadtrip. Roadtrip är lika mycket spänning som lysande soundtracks under vägens gång. Det är någonting med känslan och drivet i kompositionen, men ingen låt symboliserar att tugga asfalt mot okänd horisont så som den här. Oerhört behagligt.

HästpojkenCaligula
Få musikaliska uttryck gestaltar den glädjefyllda sommardekadensen så som gitarrslingan som driver titelspåret från Hästpojken-debuten 2008. Att dricka öl i soldränkta parker tidigt på morgonen och att rumla hem när fåglarna sedan länge sjungit in gryningen, allt det där ryms i den svajiga sången som levereras av Martin Elisson. Det är det perfekta soundtracket till att glömma alla måsten och plikter för i alla fall några veckor.

Loa FalkmanSymfonin
Ingen låt kan skapa sådan glädje (och driva tältgrannar till vansinne) på en festivalcamping så som Loa Falkmans jumbobidrag från Melodifestivalen 1990. Ingen låt passar bättre att dricka fisljummen burköl till, ingen låt passar bättre för allsång eller långa utdragna dansnätter mellan halvkapsejsade ÖB-tält. Ingen artist tar tonartshöjningen till perfektion så som Loa Falkman. Ingen låt på svenska kommer förmodligen någonsin vara mäktigare än Symfonin.

Gyllene TiderKung av sand
Vi avslutar där vi började, i Trädgårdsföreningen i Göteborg. En mörk, småkylig augustiafton 1996. Gyllene Tider hade återförenats och befann sig på sluttampen av sitt så kallade återtåg. Jag befann mig i en bajamaja där ljuseffekten som ackompanjerade trumslaget som ungefär en minut in i melodin markerar att kompet ska dra igång för bråkdelen av en sekund lyste upp det temporära toalettutrymmet och skapade ett ögonblick som av outgrundlig anledning etsat sig fast i minnet. Den svenska sommaren är synonym med bajamajor på allehanda trivsamma konsertevent och för all del, Kung av sand är naturligtvis också en av Gyllene Tiders finare stunder.

Martin Wilson

Jerry WilliamsVintersaga
Den svenskaste av låtar, både sett till den geografiska täckningen och sett till vemodet.

Säkert!Dansa, fastän
Annika Norlin blev ju utsedd till 2000-talets bäste musiklyrikförfattare av Babel och PSL. Och av svenska folket. Då var det låten ’Isarna’ som vann och den är riktigt vass. Men den här fastnade mest senast jag såg henne live, så det fick bli den här nu.

ThåströmJag är en idiot
Thåström är nog den som fått ur sig flest låtar som skulle kunna vara aktuella i det här sammanhanget. Och den här låten har jag haft med mig sedan den kom. Jag är nog mest svag för den avskalade versionen som Thåström gjorde på 2000-talet.
Imperiet led lite av 80-talsproduktion och den svärtan kommer fram tydligare i den akustiska versionen.

Kajsa GryttTur för dig
Skivan ’Är vi på väg hem’ som Kajsa Grytt gjorde 2003 är lite av ett förbisett mästerverk. Spåret ’Tur för dig’ lyckas kombinera ett skönt sound med en hotfull underton där Grytts röst verkligen kommer till sin rätt.

Veronica MaggioHela huset
En låt som doftar flyktig lycka, vemod och svensk sommar

Fredrik Tideman


Ebba GrönBeväpna er
Sommarpraten i P1 är väl bland det svenskaste vi har? En av höjdpunkterna de senaste åren var när poeten Athena Farrokhzad spelade en cover på Beväpna er i sitt program. Eller alltså, själva låten var inte höjdpunkten, utan efterspelet där den dåvarande moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén rasade mot låtvalet [länk 1] – och förkunnade att han skulle kasta ut sin tv-mottagare för att slippa finansiera public service. Verkligheten > Dikten. Så sent som häromveckan rasade förresten fler högermänniskor mot citat från samma låt. [länk 2] Det är bara att lyfta på hatten för Ebba Grön som fortsätter att uppröra 38 år senare

Mattias AlkbergSkända flaggan
För att när människor som kallar sig ”sverigevänner” tar allt mer plats i debatten får man bara lust att göra en sak: Skriva ”kuken” på svenska flaggan

Little JinderVita bergens klockor
Trots att Little Jinder har gjort en låt som heter ”Sommarnatt” – och handlar om att vara uppe hela de magiska sommarnätterna – så är det den här låten jag förknippar med just den grejen. Hänga i en park med massa vänner, gå vidare i natten och rulla hemåt när morgonsolen skickar ut sina första strålar. Där är sommaren som bäst

Erik LundinSuedi
Ingen beskriver livet i de svenska storstädernas periferi bättre än Erik Lundin. ”Flyttade från Rinkeby fem år gammal, det bäst ni åker hem fick mamma höra utav grannar. Västerort, första luften som jag inandats, ändå sas det att jag invandrat.” En av de viktigaste berättelserna att lyssna på just nu.

Broder DanielWhen we were winning
Ett melankoliskt och storslaget porträtt över hur det är att växa upp, som på något sätt sätter staden i huvudrollen – oavsett om det handlar om stora Göteborg eller lilla Mjölby

Västerbron

Het som en hotshotGit tanz
Hot shots är gott, värmande och uppiggande! Och detta är hotshottarnas nationalsång.

Du är punkThe Most
Denna hittades på en samlingsskiva döpt till ”Umeå vråljazzgiganter”. Perfekt mixad för den gamla sketna bilstereon i Vankind (VW-bussen vi lånade av våra vänner i Mankind). Det var inte mycket musik som gick att lyssna på i den, men just denna skiva skar igenom bilbullret som en rostig kniv.

Början på ett slutStilla Havet
Typ senaste två årens bästa rockstänkare. Vi råkade höra den innan den släpptes och blev golvade.

Sånt är livetBäddat för trubbel
Bäddat för trubbels näst bästa låt. Första versen är lika enkel som genial – så de kör helt enkelt den en gång till i andra versen. Dessutom ett magisk saxsolo. Låten Fakta och nostalgi är snäppet bättre, men den är inte spelad lika frekvent i bilen.

De kommer ud om nattenGorilla Angreb
En ska inte lägga så stor vikt vid nationalstaten, så Danmarks beste orkester ever får också va med på listan. Har spelats mer i bilen än svenska diton anyhow.

Mares

17 årVeronica Maggio
I en opartisk mening kanske inte hennes starkaste låt (säger väl egentligen mer om vilken otroligt hög standard hon har än något annat). Men är man från Uppsala så är det den vackraste låten någonsin skriven,

Real ThingJonathan Johansson
Avskalad musik som låter texten och melodin skina. En av Jonathan Johanssons bästa texter som beskriver att hur det viktigaste inte är att följa ideal utan vara något man på riktigt är.

SnookKommer Ifrån
Den gestaltar svensk hiphop när den är som bäst. En låt där Oskar och Daniel bevisar att varken uppväxt eller stadsdel spelar någon roll.

River en vacker drömHåkan Hellström.
Sveriges popkungs vackraste melodi. Man vill dansa, man vill sjunga, man känner sig som på festival. Ett charmigt, unikt sound som aldrig blir gammalt.

Benjamin och jagKristian Anttila
Hela albumet Lille Napoleon egentligen.
Med den plattan visar Anttila att han skriver texter som ingen annan i Sverige och med låten Benjamin och jag så överträffar han sig själv. Kommer för alltid fascineras över texter som det inte finns en chans i helvetet att jag hade kunnat skriva själv och det är ingen som framkallar denna känsla mer än Anttila.

Kastrup

Oskar LinnrosPsalm för skolgårdar
Sveriges finaste och modernaste psalm. SÅ I tiden!
Sveriges musiklärare tackar och tar emot för kommande avslutningar

LalehEn stund på jorden
För att Laleh är Laleh – Ett geni. Levande legend. Både på text och musik. Allt!

Monica ZetterlundTrubbel
Historiens bästa melodi. Alla kategorier.

KentM
Så satans sorgligt. Så satans fint.

Viktor Olsson

Det liv jag älskarPerssons pack
Jag växte upp vid Stora Ängen, Kyrkenorum i Stenungsund. När han i sista versen sjunger ”Kanske kommer jag tillbaka, i en liten, liten droppe regn. Som stilla faller över ängen, där jag lekte för länge längesen. Ni ska aldrig fälla tårar. Jag väljer vägen själv.Mot det liv, jag älskar att leva, som långsamt långsamt tar livet av mig” Så brister det för mig och jag ser alla jävlar jag växte upp med.
Låt som knäcker mig varje gång.

KrämKent.
Från 0.01 så står dörren på vid gavel. Innehåller allt jag gillar med musik.

Nästan därAna Diaz.
Jag älskar produktionen. Hörde den och tänkte att det var lika bra
att ge upp att skriva låtar. Det ligger en gitarr och ylar i bakgrunden som får bryta sig loss vid 2.47 som är så jävla bra. Sen har hon tillsammans med Amanda Bergman Sveriges bästa röst.
Kan man dessutom sjunga om att varva GTA i en poplåt så förtjänar man allt guld i världen.

Kriget med mig själv (Live Cirkus)Thåström.
Krig & Depressioner. Satt i hamnen i Stenungsund för ett tag sen med luvan på jackan uppdragen och samlade ihop tårarna och bestämde mig för att göra en ny skiva efter 1,5 år av just Krig med mig själv. Just den här versionen från liveplattan ”Som jordgubbarna smakade” är helt sagolik. Texten, rösten.

 

Louise Lemón

1.Den Stora VilanNär jag var på botten
Fantastisk gitarr, fantastisk sång, fantastiska trummor och en så vacker text.

2.Röda BönorSången om sexualmyterna
#samtycke á 1976

3.Hoola Bandoola Band1789+0
Perfekt trumpetintro och en text som fortfarande är skrämmande aktuell.

4. ThåströmFanfanfan
Alla ångrar vi någon.

5.Eva DahlgrenDet som bär mig nu

 

Michel Dida
Daniel Melin LiveNews

Two Man GangLes Big Byrd
Jag fick höra Jocke sjunga den här låten på ett hotellrum i Åre ett tag innan den släppts. En kärlekssång fast ändå dark. Fint.

Det Skulle Vara Lätt För Mig Att Säga Att Jag Inte Hittar Hem Men Det Gör Jag, Tror JagBob Hund
Jag älskar Bob Hund. Dom är mina homies. En svensk nationalskatt.

ÅlenAmason
Tidlös låt, fortfarande lika fin som första gången jag hörde den.

Ny / SnöJonathan Johansson
Så fet. Bra jävla text, den handlar om Europa och hur äckliga vi är.

Inga ProblemMaskinen & Dim Out
Jag försökte få Herbert att skicka mig denna låten ett x antal gånger från stunden jag fick smyglyssna på Maskinens sista platta, men han skickade den aldrig.