Fredagscovern: I’m a hipsthopper yes I am

Punkrockare, hiphoppare, synthpoppare, dansbandskavajer eller kort och gott bara finstämda hipsthoppers…ja, man kan ju fråga sig…

Kärt barn har många namn och kära låtar har många kostymer. Parodier är kul, speciellt när det går över huvudet på folk som tror att det är på riktigt.

Ända sedan Caesar’s Palace spelade in Punkrocker som sedermera med Teddybears och Thomas Rusiaks hjälp blev Hiphopper och en brakhit i hela riket har den här lilla melodin haft eget liv.

Det är parodin som blivit folklig och tolkats sönder och samman i alla möjliga sammanhang. Punkrocker blev alltså till Hiphopper som gjordes till Synthpopper av Slagsmålsklubben, i händerna på Torgny Melins blev Dansbander och (knappast naturtroget) tolkades om till Punksvin av Snutjävel.

Innan Teddybears, för skojs skull får man väl anta, gjorde cover på Caesar’s Palace och sig själva och blandade in Iggy Pop i leken och Psychopunch fick för sig att sjunga om punkrocker trots att de spelar sluskrock (så jävla fantasilöst att inte göra om texten till ”I’m a hardrocker yes I am Hmmmpf”).

Som sagt, kära låtar har många kostymer och parodier som blir till allvar är kul.

Och skapligt mycket på allvar känns det ändå när nästa gäng ger sig ut på banan.

Nu går ju tyvärr inte hipster in särskilt väl i titeln (det skulle väl vara hipsthopper i så fall?) varpå Gone in the Sun kort och gott naturtroget låter låten heta vad den heter (i alla fall om vi utgår ifrån att det Rusiak-versionen de haft som förlaga), men det här är den hipstrigaste versionen hittills.

Och precis som med alla andra tolkningar av melodin är den här klart hemtrevlig.

Vissa låtar går helt enkelt inte att klä ner.