Fredagscovern: Enjoy the Silence

Det är fredag och stundande helg, det firar vi på Drefvet med att bjuda på covers som är för lysande för omvärlden att gå miste om.

Året var 1996 och Nada Surf gav oss tonårshiten Popular. En förtjusande liten bit kulturhistoria som fortfarande får plats i mina spellistor med jämna mellanrum.

Sen hände…well, inte så mycket. I alla fall inte på våra breddgrader.

Nada Surf har envetet fortsatt att släppa plattor, men haft svårt att i Sverige bli ihågkomna som något annat än just den där gruppen som skrev, spelade in och gjorde en Voxpop-video till Popular.

Men 2010 gjorde gruppen faktiskt något speciellt. ”If I Had a Hi-Fi” var kanske inte så märkvärdig som skiva betraktad, men när Nada Surf tolkade sina favoritlåtar i albumformat slog de huvudet på spiken så det dånade om det i ett specifikt fall.

Amerikanerna plockade fram Depeche Modes supermegahit Enjoy the Silence och gav låten nytt liv. De visade att de var kapabla till mer än Popular, att synthlåtar inte behöver vara lökiga, att klassiker är till för att utmana, att det går att göra mästerverk av uppdrag som på förhand tycks vara omöjliga och låtar som åtnjuter mycket högre status än de egentligen förtjänar.

Kort och gott, Nada Surf gjorde något så oväntat som att ge nytt liv till superhiten.

Så nu firar vi fredag. Jag ger er Enjoy the Silence i fantastisk version av Nada Surf.