Fredagscovern: Att råna en redan själlös låt på själ

Sonic Syndicate släpper idag en cover av Shawn Mendes hitmelodi Treat You Better och lyckas med konststycket att fullständigt råna en redan själlös låt på själ.

Det må vara hänt att alla tongivande bandmedlemmar, som var med och gjorde ”Eden Fire” och storbolagsdebuten ”Only Inhuman” till ganska habila alster, efter diverse släktfejder lämnat bandet och att Sonic Syndicate numera bara består av ett gäng halvfigurer som släpper på sin höjd strömlinjeformad skräpmusik.

Men att det kunde sjunka så här lågt. Att orkesterns skulle lyckas falla till själlöshetens definitiva botten, det var det nog faktiskt ingen som trodde.

Det är inget fel på tanken att tolka Shawn Mendes genomkommersiella hit Treat You Better och försöka göra något annorlunda av den. Det är ofta när en låt förflyttas från en genre till en annan som det uppstår magi.

Men vad Sonic Syndicate har gjort är, hur paradoxalt det än kan låta, att ta en själlös låt och fullkomligt råna den på själ.

Sångaren Nathan J. Biggs förklarar i en pressrelease att ”Oavsett hur gammal du är eller vart i livet du befinner dig kan vi alla identifiera oss i känslan att stå utanför och se någon du tycker om bli illa behandlad av andra. Den här låten är fylld av karisma och vi hade väldigt kul när vi jobbade med låten”.

Vilket i sig är i allra högsta grad ironiskt med tanke på hur fruktansvärt illa Sonic Syndicate behandlar låten.

De har lyckats med konststycket att plana ut den lilla nerv och det lilla hjärta som fanns i originalet och förvandla låten till sterilt skval. I fullständig avsaknad av den där karisman sångare Biggs talar om.

Det blir musik för människor som inte kan känna lycka, kärlek, lust eller någon som helst känsla över huvud taget. Det vill säga sådant som bra musik måste byggas av. Sådant som är själen och hjärtat i allt vad engagerande underhållning handlar om.

Det är tveksamt om jag hört en så själlös och ja, rent menlös, tolkning av någon låt över huvud taget. Usel musik med hela sitt känslospektra tillför mänskligheten betydligt mycket mer än något som är så här smaklöst intetsägande.

Om Shawn Mendes fick höra den här versionen antar jag att han skulle vilja vomera i ett badkar och låta Sonic Syndicate-medlemmarna bada i det.

Det hade varit att behandla dem bättre än vad de själva behandlar Treat You Better.