Foto Martin Wilson

Fiendens Musik och Snövit

Snövit och deras arrangör är en av de kulturbärare som ser till att Sverige fortfarande har små scener där nya band kan göra sina första gig. Och uppenbarligen scener där legendarer kan lira, för den här artikeln handlar om när Fiendens Musik tog sig till söderkällaren.

I vanliga fall brukar jag oftast se skrivande som ett nödvändigt ont. Jag är ju i första hand fotograf och skulle egentligen helst se att ni struntade i texten och istället enbart kollade in fotona. Just när det handlar om
Fiendens Musik finns det dock anledning att skriva några ord, för jag tror att många av er har missat dem. Anledningen till att de eventuellt fallit i glömska är nog delvis att de inte riktigt passade in i någon genre när det begav sig. De hamnade mellan punk och progg där i slutet av 1970-talet. Det är samtidigt det som gör dem intressanta, band som står i mitten av en genre är sällan spännande. Dessutom har Fiendens Musik garanterat influerat många av dagens band, direkt eller indirekt. Alla punkband som har blås idag har rimligtvis påverkats av pionjärerna. Ett direkt exempel på påverkan finns hos ett av dagens vassaste punkband, Gatans Lag. De har lirat in en cover på Fiendens Snutbil, så den historiska linjen är lätt att dra. Snutbil är i och för sig från början också en cover/tolkning, men det orkar jag inte reda ut nu. 

Mjaha, så långt en massa historik. Om genrefrihet och betydelse är två skäl till att kolla upp bandet, så finns det ett tredje skäl. Trots att det är eoner sedan bandet debuterade är de faktiskt fortfarande jävligt vassa. Jag tog mig ned i Snövits intima källare med låga förväntningar, ambitionen var väl mest att bocka av ett band jag inte tidigare sett. De var dock jaw-dropping-bra. Och roliga. Jag har alltid uppfattat texterna som allvarliga, så även om själva bandnamnet är underfundigt har jag inte uppfattat bandet som kul. Mellansnacket var dock vältajmat och humoristiskt, en vettig motvikt till låtarnas tyngd.

Om du vill veta mer om bandet kan jag varmt rekommendera den fantastiskt fina boken En spark rätt i skallen – när punken krockade med proggen. Har du inte lyssnat på dem tidigare, så bege dig omedelbart till närmsta streamingtjänst. Eller kolla in fotona först, så här såg det ut: