Josefin Landhagen

Festivalkartan ritas om – Putte i Parken blir gratisfestival

Putte i Parken lyckas inte få ihop ett tillräckligt starkt startfält av artister och väljer att bli en gratisfestival. Det är ytterligare ett tecken på hur den svenska festivalkartan ritats om och att festivalklimatet har hårdnat.

Vi var några förtappade själar ur Drefvets redaktion som över några välsmakande glas satt och diskuterade festivaler i allmänhet och Putte i Parken i synnerhet i helgen.

Gamla skimrande minnen från en av landets förmodligen mysigaste festivaler blandades med en unison åsikt om att ”bankar man på stora trumman över att ha bokat Ulf Lundell för andra året i rad är det svårt att påstå att det ser ljust ut med bokningsläget”.

Idag meddelade festivalen att man blir ett gratisevenemang just av den anledningen.

Att Putte i Parken plötsligt blir en gratisfestival är en ganska kraftig helomvändning från vad man basunerade ut när man började planera sommarens evenemang. Då talade man ju om färre dagar, ett slimmat program och mer spets.

Men får man inte tag i tillräckligt starka akter. Då är det naturligtvis svårt att bygga ett attraherande program och då är det också rätt att dra i handbromsen i tid. Vi har sett vad som sker om man inte gör det alldeles för många gånger.

Det återstår att se hur Putte i Parken lyckas som gratisfestival. Jag hoppas att det blir bra, även om festivalarrangörerna naturligtvis försöker få det att låta som något mycket mer positivt än vad det i själva verket är. Det är klart att de vid ett idealt scenario hade velat ta betalt för sin produkt.

Festivalkartan håller fullständigt på att ritas om.

Länge talade vi om den brutala festivaldöden.

Hultsfred, Arvika, Peace & Love, Siesta…alla föll de offer för ökad konkurrens, med vikande försäljning och inställda evenemang som följd.

Är det månne fas två av fenomenet vi upplever just nu? En fas där arrangörerna börjat inse faran med att bara köra även om det ser halvmörkt ut och istället kastar sig på handbromsen?

West Coast Riot drog sig tillbaka ifjol med hänvisning till att man inte kunde få ihop en tillräckligt intressant line-up. Metaltown aviserade tidigt att sommaren 2014 blir det ingen festival i Göteborg eftersom tillgången på vettiga headliners inte var tillräckligt tillfredsställande. Och nu drar Putte i Parken alltså tillbaka alla anspråk på att ta betalt för sin festival med hänsyn till att programmet inte blir så starkt att man kan stå för det.

Det har med andra ord blivit svårare att sätta ett säljande program och det ritar om den svenska festivalkartan.

Tiden är över då var och varannan håla kunde dunka upp en festival utan specifik inriktning och få den att snurra. Branschutvecklingen pekar i en helt annan riktning.

Jag ser framför mig hur det mer och mer kommer bli så att de riktigt stora jättarna med de riktiga stora musklerna (i Sverige snackar vi då främst Bråvalla) får ägna sig åt att landa de riktigt saftiga hedalineartisterna medan de lite mindre arrangemangen får finna sig i att leva med smulorna och rikta sig mer och mer till sin närmaste omgivning än till landet i stort för att hitta sina besökare.

Lite så som Siesta jobbar nu när de kommer tillbaka till sommaren. Lite så som Uddevalla Solid Sound jobbar med sin festival. Lite så som Putte i Parken förmodligen kommer få göra för att få ordning på sitt arrangemang.

Vi talar alltså om att skrapa ihop det starkaste vi har att erbjuda på den inhemska scenen och sedan vara nöjda med det. Att göra gemytliga arrangemang utan större ambitioner. Att låta de riktigt feta bokningarna vara något som andra sysslar med.

Det kanske låter tråkigt, men jag tror det är så många måste jobba om den svenska festivalfaunan inte ska fortsätta att bli allt mer tunnsådd.