Fem måsten på Way Out West

Så, det är den tiden på året. Semestern är slut, solbrännan börjar redan blekna och allt känns segt. Och så blir mjölken sur snabbt. Rötmånad ni vet. Fasen. Men då! Då är det dags för Way Out West! Dags att dra till Göteborg!

Den 13e upplagan drar igång på torsdag, och som vanligt är det många intressanta akter. Festivalen har dock drabbats av många avhopp, där bland annat Cardi B, Snail Mail och Broken Social Scene inte längre kan uppträda. Vi har dock kvar många fina akter, med särskilt The Cure och Solange som de största dragplåstren.

Men vi gräver naturligtvis djupare än så. Så här kommer fem tips på spännande akter inför festivalen.

IDLES

Torsdag 15.50

Ja, se de där britterna. De kan minsann producera fantastiska akter som på löpande band. Från Bristol kommer punk-kvintetten IDLES, med fjolårets Joy as an Act of Resistance. i bagaget. Det ska vara en liveshow få kan mäta sig med, med låtar fyllda med budskap om två fingrar upp mot nationalism och rasism. Förhoppningsvis lever de upp till hypen och vi alla får en välförtjänt spark i huvudet för att få igång festivalen.

Soccer Mommy

Fredag 00.15

Soccer Mommy släppte enligt mig en av de allra bästa skivorna förra året (Clean). Sopie Allison har rört sig från sovrumsproducerad musik, främst baserad på gitarr, till att ha full bandsättning, med betydligt rakare budskap och tilltal, med mer distade gitarrer och fulländad produktion. Det är snorbra.

The Japanese House

Fredag 01.15

En av de jobbigare logistiska problemen på festivalen är att ta sig mellan Slottsskogen och de olika spelställena där festen fortsätter runt midnatt. Bananpiren har de senaste åren varit det givna stället att åka till, främst för den stora bredden på akter. Problemet är dock när två akter som MÅSTE ses spelar direkt efter varandra på olika ställen. Så är det med Soccer Mommy och The Japanese House. Lagom när den förstnämnda slutar på Pustervik startar Amber Bains finfina drömpop-projekt på Bananpiren. Tankarna förs till Yumi Zouma och Alvvays; med andra ord bör det ses! (och vi får se om jag lyckas…)

Mitski

Fredag 16.20

Amerikanska Mitski släppte enligt många en av de bästa skivorna 2018. Hon har släppt fem skivor, och sakta rört sig mot ett mer fulländat sound, där fjolårets Be the Cowboy är ett prov på det. När tidigare skivor varit en blandning mellan piano och distade gitarrer är senaste skivan mer pop-orienterade kompositioner, men med en edge och något skevt som gör det allt mer intressant.

Shura

Söndag 00.30

Well, för 15 år sen hade Shura avfärdats som ”kommersiell pop-smörja” av indie-rävar. Jag har svårt att se att denna välproducerade, ganska slicka pop, hade inte funkat på en festival, men i takt med att genre-gränser suddas ut och det känns som öppenheten för olika stilar är större, funkar det väldigt bra. Och tur är väl det, för det är skitbra och något som jag lätt skulle diggat i smyg i början av 00-talet. Nu är hon tillbaka efter några års tystnad och är en av de sista akterna ut på årets festival. Vi hoppas på en riktigt bra avslutning!