Foto Martin Wilson

Fem guldkorn på Way Out West 2018

På torsdag drar den 12e upplagan av Way Out West igång. Som vanligt är det ett fullproppat program med en blandning av akter som ska kunna intressera de flesta (med undantag för metal-fans möjligtvis). Festivalens dragplåster är Arcade Fire, Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Lykke Li, Iggy Pop och många fler. Dessa har många koll på och vi vill därför passa på att tipsa om fem akter som alla borde se om ni ska dit.

Jenny Lewis

Torsdag 15.50

Jenny Lewis har ett långt förflutet inom indiekretsar. Redan 1998 bildade hon tillsammans Blake Sennett finfina Rilo Kiley (länk) och 2006 släppte hon sin debutskiva. Hon har genom åren visat prov på stor bredd, där 2008 års Acid Tounge är mer avskalad, närmast singer-songwriter, medan senaste släppet The Voyager är mer poporienterad. Nämnas bör även hennes insats på The Postal Service-skivan. Vi lär få låtar från hela karriären och har ni möjligheten tycker jag att ni ska passa på att gå och se henne!

Superorganism

Torsdag 00.00

Well, de är visserligen tokhypeade, så frågan är hur obskyra de är, men live lär det vara något i hästväg. Superorganism består av medlemmar från ett kollektiv i London som tidigare i år släppte självbetitlade debuten. Soundet är närmast löjligt 2018, en samplingsbaserad elektronisk popmusik med fjäderlätta melodier. Detta kan bli riktigt underhållande!

Popsicle

Fredag 23.00

Inte ”unga och fräscha” kanske, men ett av Sveriges bästa och viktigaste indiepopband genom tiderna. De gjorde comeback i år efter många års dvala, men deras avtryck i historien är bestående med låtar som ”Hey Princess” och ”Not Forever”, eller kanske främst när de önskade livet ur Arvingarna. Drefvets utsända tidigare i våras var lyrisk, så detta är något ni inte bör missa.

Dream Wife

Lördag 01.30

Brighton-baserade Dream Wife har släppt en av 2018 års bästa skivor, en riktigt imponerande debut med stökiga gitarrer och tydliga melodier. Ett lite skitigare och, om möjligt, coolare Haim kanske? Way Out West har genom åren visat fingerspetskänsla med sina internationella, mindre akter. De har visserligen blivit färre genom åren, är min känsla åtminstone, men detta är en av de mest intressanta i år. Om ni behöver övertygas kan ni spana in grymma låten ”Fire” nedan.

Rosh

Lördag 02.00

Vår eminente fotograf Martin Wilson vill slutligen att tipsa om Rosh. En av de första större grejer Rosh gjorde var ”Knäpper mina fingrar” med Linda Pira 2014 och har sedan släppt, förutom ett antal singlar, EPn Svart diamant och fullängdarna Molotov och 2018 års Rosh Hour. Just ”Svart diamant” är en riktig höjdare men senaste skivan är riktigt bra, så passa på att kolla in detta som ett fint sätt att runda av festivalen.