RMH

Erik Lundin: Jag kompromissar inte med språket

I dag släpper Erik Lundin singeln Annie Lööf från kommande EP:n ”Suedi”. En känga eller hyllning till Centerledaren? Nej, startskottet för ett nytt slanguttryck.

– Jag snackade med en kille som kallade pengar för löv. Och i orten kallar vi femhundralappar för rödingar. Annie Lööf är rödhårig, där är kopplingen. Och så rullar det av tungan jävligt bra. Det känns som att det är ett nytt slang på g: ”jaga Annie Lööf”. Rent innehållsmässigt handlar låten om para, oavsett hur godhjärtad man är behöver man pengar för att göra gott, säger Erik Lundin.

Tidigare gjorde han musik på engelska och gästade andra under namnet Eboi. Nu när han släpper en svenskspråkig EP är det Erik Lundin som gäller.

– Det är inte ett namnbyte, jag heter både Eboi och Erik, men jag valde att grena av och göra det svenska under ett annat namn. Det blir lite personligare. Och det är lite av ett statement – jag är inte adopterad men man tänker inte på en person som mig när man hör namnet Erik Lundin.

Föredrar du att skriva på svenska eller engelska?
– Det finns fördelar med båda språken. Men engelska tar folk inte till sig på samma sätt när de vet att jag pratar svenska. Det är inte för att de inte förstår, svenskar är grymma på engelska, men de lyssnar inte på mig som de lyssnar på Kendrick eller någon annan grym textförfattare. Jag har märkt det sen jag började på svenska, folk ställer helt andra frågor och känner igen sig mer i texterna. Nackdelen med svenska är väl att det inte når ut till lika många, men det blir mer personligt och man kan använda andra referensramar. Jag kan till exempel rappa om partierna i riksdagen, det blir bara konstigt att översätta till engelska.

Släpper ordlista med EP:n

Det märks att språket och texterna är viktiga för Erik Lundin. Till EP:n ”Suedi” släpper han även ett lexikon.

– Jag har inte kompromissat med språket och jag vill ge alla en chans att förstå texterna. Jag har använt ord som är vanliga i förorterna ute i landet, ett sånt språk som jag använder när jag hänger med mina vänner. Jag säger inte guzz, som står i svenska ordlistan numera, utan jag pratar som vi pratar.

Är det viktigt för dig att alla förstår vad texterna handlar om?
– Generellt sett ja, om du vill ta dig den tiden med den här EP:n så ska du kunna göra det med hjälp av ordlistan. Men det får inte vara på bekostnad av våra upplevelser, de umgängeskretsar som jag har ska känna att det är fett att det här kommer ut. Det är viktigare än att resten av Sverige förstår. Men de som vill veta hur tankarna går i våra skallar ska kunna förstå genom att använda ordlistan.

”Suedi” beskriver han som en samling personliga låtar, han har till exempel inga gäster på EP:n.
– Den har tagit hela mitt liv att göra eftersom det är berättelser från hela mitt liv. Men den handlar också mycket om samtiden.

”Skulle kunna köra hur länge som helst”

När tidningen Re:Public firade sitt tioårsjubileum i en lokal strax söder om Söder för några veckor sedan körde Erik och Cherrie (en annan av RMH-familjens grymma rappare) några låtar. Det som slog mig när jag stod i publiken var glädjen och energin som strålade ut från Erik på scenen.

Hur är känslan när du ställer dig på scenen?
– Jag är så jävla ivrig att få prata. Det är lätt nu när det sitter i märgen, jag kan fokusera på att bara dela med mig, jag skulle kunna stå där och köra hur länge som helst. Jag har mycket att säga och då räcker det med att någon i publiken requestar så kör jag på. Och feedbacken uppskattas, för mig blir det lika mycket att de står på scenen och jag betraktar dem. Man ser när publiken fattar metaforer och verkligen sugs in i texterna. Det känns asfett.

Jag stod bredvid Adam Tensta, han stod och rappade med i typ hela låtarna…
– Haha!

Du har ju gästat honom tidigare, har ni ett nära samarbete?
– Vi finns alltid nära varandra. Allt växte fram genom att jag backade honom på scenen och var med på hans första skiva. Vi bollar mycket idéer fram och tillbaka med varandra och backar varandra. Vi kommer säkert att göra något ihop snart igen. Det är en mycket bra vänskap.

Kreativ miljö

Erik Lundin är alltså med i RMH-kollektivet, som huserar några av de största inom svensk hiphop just nu. ”Kollektivet saknar i princip motstycke i Sverige”, tyckte musikjournalisten Gustav Gelin i en intervju med SVT EDIT. Lundin kom in i familjen när han träffade RMH-grundaren Babak Azarmi på en nyårsfest och sa att han var sugen på att börja köra med dem.

– Jag fick gästa på en av Adams första stora låtar. Sen behövde de någon som hängde med Adam ut på turné och stod på scenen med honom, så då gjorde jag det i flera år.

Trivs du bra i RMH?
– Ja! Mats Norman från Goldenbest har producerat ”Suedi” så jag har även jobbat mycket med dem, och Frej Larsson och Lilla Sällskapet. Men RMH är mina vänner och vapendragare – och mina husgudar. Det är bra gemenskap, öppen och ärlig kommunikation. Det är otroligt kreativt, jag får inspiration från alla. Nebay Meles som kom hit som 16-åring och är 18 nu, han är en gammal man i en ung kropp. Silvana som har grym attityd och är så smart och driven i allt hon gör. Michel Dida som ständigt håller mig på tårna genom att skriva grymma texter. Nils Svennem Lundberg som har ett grymt musiköra. Och Babak såklart som är hjärnan bakom allt.

Inspireras av filmmusik

För den som vill höra mer från ”Suedi” redan nu kan man kolla in avsnitt 96 av podden Vad blir det för rap? där Erik gästar. Förutom en trevlig intervju premiärspelar han ett par låtar från EP:n. Bland annat Haffla, där den uppmärksamme kanske lägger märke till en körsampling som är en annan del av den melanesiska kör från filmen ”The Thin Red Line” som Lorentz använder i jättehiten Där dit vinden kommer.

Är det en blinkning till Lorentz, eller helt enkelt bara för att det är en mäktig kör?
– Det är för att den är jävligt fet. Jag tror jag har haft den i huvudet i tre-fyra år och har velat göra en låt på den länge. På den tiden skrev jag bara till filmmusik, mycket Hans Zimmer-grejer. Majestätiska grejer gjorda för att skapa mycket känsla. Det är så jävla tacksamt, det är inga takter utan bara svävande musik. Därifrån kommer det, och de här melanesiska körerna – hur kan man inte gilla dem? Jag gjorde förresten en blinkning till Lorentz på en låt med Lilla Sällskapet (Plan B) genom att nämna honom i en rad, jag diggar honom.

Har du ett stort filmintresse?
– Ganska stort. Men just filmmusik har alltid varit en inspirationskälla. Om jag vill hitta en speciell känsla lyssnar jag hellre på filmmusik än en vanlig låt.

”Suedi” släpps den 6 november, samtidigt ger sig Erik Lundin ut på turné som support till Adam Tensta.

– Jag har inte varit på vägarna med honom på länge, det kommer bli kul. Och jag är sjukt peppad på att höra vad folk tycker om låtarna. När EP:n kommer får man se till att kolla upp lexikonet så man kan krama ur det sista ur låtarna.