Epn som får Liseberg och Feskekôrka att blekna

Glenn Udéhn
”Innan det är försent” (ep)
(Sony Music – Docks, 2016)

Det har skrivits spaltmeter av detaljnördande poplyrik som utspelar sig på den kungliga huvudstadens gator, men det blir aldrig lika brännande hett som när skådeplatsen för sorgliga eller euforiska kärleksdramer flyttas till andra sidan landet. Till Göteborg.

Fråga mig inte varför det är så, men jag får alltid mer feeling av pop som kommer ifrån eller utspelar sig på landets framsida snarare än på dess baksida.

Glenn Udéhns ep ”Innan det är försent” (som släpptes strax innan jul) är inget revolutionerande på pophimlen, men den är ett totalt förkroppsligande av vad som är göteborgsk popmusik. På ett alldeles formidabelt sätt.

Det är Håkan Hellström, Hästpojken, Kristian Anttila, Joel Alme och Jonas Lundqvist legerat i en ny vital uppkomling. En euforiskt filosoferande yngling som inte tycks ha något annat än livsåskådande popmusik i huvudet. I alla fall som det låter. Det brinner och klöser och är så göteborgskt att Feskekôrka och Liseberg bleknar.

I somras hade vi med låten I början på slutet i en av våra playlists, den finns med även här. Men med ”Innan det är försent” bygger Glenn Udéhn vidare och bevisar att han är mer än bara en simpel hitlåt. Med så väl lyrik som med musik.

Rekommenderas varmt.