Drefvet testar STHLM Fields

En heldag med bara hårdrock.
Vad passar då inte bättre än att skicka någon som inte har många celler hårdrock i kroppen?
Det vill säga. Jag.

Så. På mitt sätt, i ren schlager-anda säger jag: NU KÖR VI!

RESAN

665

 

 

Att ta sig till den häringa stadsfestivalen är lika svårt som att åka till jobbet. Åtminstone för oss som bor i staden i fråga. Såklart. Eller ja, antagligen har man inte samma glädje när man åker till jobbet. Men ni förstår vart jag vill komma. Att ta sig därifrån däremot  – då pratar vi lika fullproppat som i en kartong snabbmakaroner. Men ändå lätt om man råkar få en buss mitt framför näsan.

 

VÄDRET

662

 Gnäll på det som gnällas kan. Regn. I rest my case.

 

MUSIKEN

664

 

 

Hade det varit lite mer pop hade det blivit full pott. Men nä. Det var ju just det. Jag är inte den mest envetna rockern som går att finna. Men. Jag finner stor nostalgi och kärlek till alla rockers och musiken. Det allra mest förvånande var hur få av Metallicas låtar jag kände igen. Då var det ändå folket som röstade. Jag tillhör alltså inte folket. Rockersfolket.

DROPPARNA

663

 

dropparI mitt fall. Vinet. Ja, jag skulle väl inte påstå att det var en njutning att att sätta läpparna på det lite rispiga platsglasets kanter efter att man först dragit av foliehatten. Men vad  gör man? Jag föredrar vitt vin en kylig försommardag framför öl. Det innebär nämligen färre spring på bajamajorna. Fördelen med dagens kyla är ju att drickan inte blir fisljummen på direkten.
Alltid nåt.

 

 

 

 

MATEN 

665

 

 

matMatställena på festivalerna vinner inte på att de serverar bästa, fräschaste och mest ekologiska maten. Nej, om man har orkat att stå i kö i en dryg halvtimme så vill man ha maten. Så. Fort. Som. Möjligt. Därför får dagens test på Pulled Pork Burgare bra betyg. Den var god. Nej. Den var skitgod! Men rätt ful.

 

 

 

 

KÖERNA

663

 

koEftersom undertecknad faktiskt valde att vänta ut det värsta regnvädret missades nog de värsta köerna in på festivalen också. Det var iallafall vad vakten som möttes oss vid vårt inpassage berättade. Han undrade i övrigt också vem som hade packat min väska så ordentligt. Det var svårt att uppnosigt svara  ”-Mamma”..” eftersom han verkade så. Men det gick. Så nu är jag erkänt bra festivalväskepackare också. (Tipset: plastpåsar till allt) Däremot noterade jag köer och åter igen köer till öl och matställena.

 

 

TÄCKNINGEN

662

 

 

tackningDagens smarta telefoner är inte så smarta som man kunde hoppas. Därför är egentligen batteriets längd viktigare än självaste täckningen. Lite svårt att ta kort med en tokdöd telefon va? 4G tar över för de telefoner som har möjlighet. Har du inte det antar jag att omvärlden fick vänta på Instagrambilden på polarna eller Facebookstatusen om att Metallica snart går upp på scenen. Det är dock bara en tidsfråga innan festivaler måste ha  uttökade accesspunkter – om du frågar mig.

BAJAMAJORNA

663

 För all del. De fyller sin funktion. Är hyfsat rena och har handskum. Första timmen. Köerna varierar nog rejält. Om man ska tro kvällspressen var det ju Kisskaos. Detta såg jag inte ett spår av. Fast så hade det i och för sig regnat också.

 

GRÄSET

665

Det var ett fint gräs som växte på Gärdet. Nu växer det eventuellt lite sämre i vissa partier och innehåller garanterat sjukt många fler fimpar, plastflaskor, ölglas och chipspåsar. Ska vi ses igen om några veckor och skörda frukten? Men ändå. Trots allt regn hittade jag bara en enda liten pöl. Det är bra kvalité på Stockholmsgräset alltså.

VIP’en

663

 Jo. Dit fick jag ju tillgång. På just denna festival låg området mitt emellan alla andra områden. Lite på en upphöjning dessutom vilket gjorde att resten av alla 52 000 besökare kunde få se hur liten kö det var och hur snabbt det gick att beställa både öl och dricka. Visserligen till exakt samma priser som utan VIP. Men ändå. Dessutom var det krångligare att betala på VIP för man var först tvungen att ladda ett chip med pengar. Nåja. Det gick ju bra ändå.

 

LJUDET 

664

På vissa spelningar var det sjukt bra ljud.  På andra kändes det som att bandet hade ställt upp sig på ett lastbilsflak och cirkulerade kring Sergelfontänen. Ojämnt. Metallica hade dock pröjsat LjudArne bra, för det höll i sig hela vägen ”down town” om vi ska tro Mr Hetfield.

 

JÄMSTÄLLDHET

661

 Vad gäller artisterna finns det ju en del kvar att önska. Vad jag förstår hade festivalen endast en kvinna och det är sångerskan i Spiders. I övrigt var det bara män. Män. Män. Och män. Man kanske får anta att kvinnorna har haft en bättre utvecklingskurva?

 

FYLLORNA

666

De såg ut att vara rätt obefintliga? Några märkliga bakåtfyllor skådades dock. Förklara för mig hur det är möjligt att trilla                  u  p p f ö r en backe? Jag tar det igen. Uppför. Eller gå bakåtböjd i 90 graders vinkel? Obegripligt. Men de stora fyllorna missade mig och det är rätt fint att se. Om det sen beror på väder eller vett. I don’t know.

 

SMINKET

665

 Jag förberedde mig med vattenfast smink dagen till ära. Det sitter kvar även efter duschen. Så det får väl gå på rätt höga poäng på den här musiksajten? 

 

PÅ FÖTTERNA

665

 

 

skorGummistövlar ä r rock. Iallafall för oss som besökte Sonisphere 2010 och aldrig mer någonsin önskar oss vattenpölar i sommarskorna. Eftersom inte alla bodde nästgårds med festivalen fanns det nog många tår att tycka synd om. Vissa hade dock tagit saken i egna….fötter..?…och tagit reda på skoskydd. Man får inte vara dum helt enkelt. Men till er andra: Gummistövlar är hårdrock!

 

 

 

SÄLLSKAPET

666

 

sallskapKanske det som avgör en festival helt och hållet. Sällskapet. Är sällskapet olidligt kan man nog räkna med att festivalen blir det också. I mitt fall blev det inte lika mycket häng med sällskapet som önskat. Men stunderna det blev – är bäst. Ni ser ju varför.

 

 

 

 

 

NYTÄNKANDET 

662

Pantamera. En stor samarbetspartner denna festival. Väldigt rätt i tiden. Panta en flaska och det varde ljus. Däremot undrar jag var laddningsstationerna är, cyberhörnan och torkskåpen.

 

FESTIVALBESÖKARNA

664

 Jag måste säga att alla verkade ha ett gott humör och härligt driv och ett gnällfilter utvecklat av Gore Tex. För det buades ett par gånger, men inte fan var det åt vädret. Nej, det var åt två av personerna som blivit utvalda att presentera Metallicas låtar. Jag är rätt partisk i målet, men att 52 000 pers buar ut t v å personer från Skåne är så jävla dåligt. Buandet hör lika lite hemma där som hat inom idrott. Våga känn stolhet istället. Tre svenskar fick vara uppe och representera 52 000 personers tyckande. Hejja Bibbi från Helsingborg och Ali från Malmö – och förlåt för buandet, jag tycker att ni var skitmodiga!

 

STHLM SOM VÄRD

665

Hade jag inte vetat bättre hade jag trott att vädret kom som en reaktion av svartsjuka då Stockholm förlorade premiären av Metallicas turné till lillebror Finland. Get over it, tänker jag. Nästa år kan vi väl få lite sol? I övrigt var STHLM Fields en jättebra festival med bra upplägg som kan fungera även nästa år. Bara priset och artisterna är rätt.

 

BÄST 

666

 De hängivna fansen. Alltid.

 

SÄMST

661

Att den rubriken ens måste finnas.

 

HELHETEN 

665

 Som den lilla o-rockern jag ändå är jag helt enketl supernöjd! Jag har svårt att tro att 52 000 personer tycker annorlunda. Det var bra. Stundtals skitbra och ibland lite mindre bra. Men aldrig dåligt. Så om du missade: Skyll dig själv. Jag var där. 

STHLM Fields är en alldeles ny endagsfestival i Stockholm som inte garanterat behöver ha hårdrocksteam nästa år. Jag skulle vilja påstå att det är ett Bråvalla i miniformat (förlåt för jämförelsen fina Norrköping!) – man satsar på en stor headline oavsett genre.

Hursom. I år var det Metallica som headlajnade. Innan dess hade vi Spiders, Gojira, Cult Of Luna, Ghost, Mastodon, Slayer och Danzig på scenerna.