Angelica Swanström

Drefvet möter Strandels

När syskonparet Tova och Sixten Strandell nu tittar fram mot ett kommande debutalbum är det med en delvis ny syn på sin musik. Duon har under en längre period jobbat med sitt skrivande, och i studion, med att hitta något som med ett ord kan beskrivas som melankoliskt, men som samtidigt låter väldigt lekfullt, svävande och ärligt.
Debutalbumet, som hämtar influenser från bland annat John Mayer, Fleetwood Mac och The Cardigans, beräknas släppas under våren 2020 och påminner enligt duon,rent känslomässigt, om Oscar-belönade filmen ’Little MissSunshine’.

Så det är väl inte mer än självklart att Drefvet tar sig ett snack med duon och hör hur statusen är inför nästa års stora släpp.

1. Den oundvikliga frågan. Att bilda band med sitt syskon, har Noel och Liam fel? Vad finns det för styrkor respektive svagheter (om det nu finns några) att bilda band med sitt syskon?
För oss har det nästan bara varit fördelar med att ha band ihop. Eftersom vi alltid är två i alla beslut och oftast tycker väldigt lika så blir det ganska lätt att ta beslut gällande förfrågningar, vårt visuella uttryck och främst i låtskrivandet. Svagheten kan vara att vi kan säga vad som helst till varandra i princip eftersom att vi är syskon och alltid har gjort det. Hade man haft band med någon som inte är en familjemedlem kanske det inte hade blivit lika mycket småtjafs om saker. Men vi har väldigt högt i tak, och det ser vi som en fördel egentligen. De enda som kanske får lida när vi blir arga på varandra är våra bandmedlemmar haha.

2. Vi närmar oss med stormsteg mot jul. Vilken jullåt önskar ni att ni skrivit?
Christmas lights av Coldplay. Så vackra melodier och text.

3. Vilka grupper och artister har format Strandels?
Vi tar ofta mycket inspiration från ”äldre” band såsom Fleetwood Mac, The Cardigans, Simon & Garfunkel m.fl.

4. Hur agerar känsloregistret när debutplattan är på väg att släppas?
Det är så svårt att sätta fingret på känslan. Det kommer nog vara mer fyrverkerier i kroppen veckan innan albumet släpps och allt är klart. När det inte finns någon återvändo. Just nu är det mest stressigt och nervöst. Mycket grubblande och fix typ som ”ska vi verkligen ha den reffen där eller ska vi byta ut bryggan?” Det dyker upp känslor som vi absolut inte var beredda på skulle komma, där vi känner att ingenting låter bra, men också, när vi som mest behöver det, en överdrivet stor självsäkerhet där vi tycker att allt vi skrivit är dunderbra haha. Så det går helt klart i vågor.

5. Om Strandels var en maträtt. Vilken maträtt skulle det då vara och på vilken sorts restaurang skulle den serveras?
Pannkakor. Med massor av olika pålägg och varianter. Matiga med näringsrika pålägg men också några lekfulla och barnsliga. Skulle serveras på en restaurang ute i skärgården där det längst ut på restaurangen finns en punschveranda som står lutat mot en klippkant. En restaurang med hemmakänsla, nära till havet och liveband varje dag.

6. Hur ser framtiden ut för Strandels?
Just nu fokuserar vi mycket på att åka ut och spela. Eftersom att vi släpper album så känns det viktigt att nå ut till folk genom att spela upp låtarna live hellre än att skicka runt och hoppas att folk lyssnar igenom. Det kommer vi också att göra förstås men vi ser oss själva som ett liveband som ger mest rättvisa till låtarna genom att framföra de eye to eye. Och så ska vi självklart fortsätta skriva skriva skriva.

Förhoppningsvis får vi åka på någon turné utomlands framöver och sprida vår musik utanför Sveriges gränser.

7. Vad lyssnar ni på just nu? Kan vi få några tips?
Okej här kommer 8 låtar vi lyssnar mycket på just nu som inte är lastgamla:
Lights up- Harry Styles

Mixer- Amber Mark

Slide Away- Miley Cyrus

Jersey on the wall- Tenille Townes

Out of my head- Kate York & Trenton

Smoke signals- Phoebe Ridgers

Blinding lights- The Weeknd

Thinking of a place- The war on drugs

8. Hur ser arbetsfördelningen ut i bandet?
Det är lite olika vid olika tillfällen.
När det kommer till låtskriveri så känner vi båda tillräckligt mycket frihet att vi kan flika in på varandras idéer. Båda skriver alltså melodier och texter på ett ungefär lika mycket. När det kommer till den administrativa sidan, såsom att skriva mail, svara på frågor och dra i trådar, så är Tova mycket flitigare.

9. Om senaste singeln ”Slip” skulle vara med i en nyckelscen i en film.
Var skulle ni då vilja sätta in den? (kanske den konstigaste och svåraste fråga jag hittills ställt)
1.23.00 i (500) Days of Summer.
Det finns en scen där Tom sitter och deppar, och man får se tillbakablickar på hans och Summers korta men intensiva relation relation tillsammans. Där passar ’Slip’ in som smöret på mackan.