Linus Hallsénius/TV4

De gör avtryck i höstens ”Så mycket bättre”

Höst är ”Så mycket bättre”-tider och skivbolagen gnuggar just nu händerna över framtida försäljningssuccéer. Under tiden spår Drefvets Daniel Cannervik vilka artister som kommer att gå genom rutan i höst.

 

I somras skickade TV4 som vanligt i väg ett gäng artister till Gotland där de fick musicera, hänga och dricka kopiösa mängder vin i en vecka på pensionatet Grå gåsen. Deltagarsammansättningen ser stark ut: Carola Häggkvist, Orup, Ola Salo, Amanda Jenssen, Kajsa Grytt, Johan T Karlsson alias Familjen och Love Antell. Utifrån igenkänningsfaktorn hos svenska folket kan väl de sju artisterna kanske delas in i just den där fallande ordningen. Alla vet vem Carola Häggkvist är, men långt ifrån alla känner till Love Antell och Johan T Karlsson. Olika historier, liv, synsätt och genrer smällts samman i TV4:s mysidylliska format.

”Så mycket bättre” – programmet som kanske utgör en folkligare variant av obskyra coversamarbeten på b-sidor – brukar kunna hånas ganska friskt i sociala medier, men som alltid är det just den där dynamiken och spännvidden mellan spridda genrer och folklighetsnivåer som brukar göra serien sevärd. För många andra än mig. Och som även tvingar de värsta belackarna att bänka sig.

Startfältet är som sagt starkt i år. Och den intressanta frågan är återigen vilka coverversioner som i vinter kommer att spelas sönder och slitas i stycken i radiokanaler och på nedladdningslistor. Kommer Familjen kanske lira en skånsk elektroversion av Magaluf på sina kommande spelningar? Kommer Carola sjunga Pokerkväll i Vårby gård på nästa julkonsert? Frågor som jag och diverse skivbolagsrepresentanter funderar mycket över just nu.

När det kommer till vem som greppar stafettpinnen efter de tidigare ”Så mycket bättre”-drottningarna Laleh, Maja Ivarsson och Petra Marklund – de som skrällt mest för den breda massan – hamnar min mest brännheta gissning på Love Antell. Florence Valentin-frontmannen och sedermera soloartisten Antell är trots en mångårig artistkarriär på nacken ett relativ okänt namn för den breda massan. Men hans hesa, spröda och Joe Strummer-sluddriga känsloröst och djupt politiska laddning – som TV4 nog inte har lyckats klippa bort utan att riskera förlorad dramaturgi – kommer säkerligen både att älskas och hatas av pöbeln. Alla de där hobbysångpedagogerna som genom åren avfärdat Håkan Hellström med tunna och befängda argument om bristande röstresurser kommer säkert att höja sina röster även mot Love Antell.

Men vi ska inte lyssna på dem. De snackar skit.

En annan het kandidat på skrälltronen är tveklöst Amanda Jenssen. Ända sedan Idol-tiden har hon gjort vatten till vin och sand till guld. Hon skulle säkert kunna förvandla en Nokia 3310 till en Iphone 6 om hon bara sjöng en trudelutt för den. Hennes souliga stämma och uppenbarelse har svävat som en ande över alla efterkommande ”Idol”-produktioner – lite som en påminnelse över vilken nivå ”Idol” skulle kunna hålla om de röstande tittarna hade sinne för kvalitet – och hon kan med all säkerhet lyfta en präktig Carola-schlager till oanade höjder.

Jag förmodar att produktionsteamet för programmet har ringt Hellström, Lundell, Berg och Winnerbäck inför varje säsong och att de blir mer bestämda nejsägare för varje år som går. Varför ska artistsnubbar vara så förbannat mytiska och hemliga? Det är oklart, men vi klarar oss utan dem. Dynamiken går att hitta utan tjuriga snubbar som är livrädda för att TV4-skenet dödar kreativa ådror.

Ola Salo kommer gissningsvis att hålla ett brandtal om människors rätt att få vara som de är. Det kommer att gråtas runt bordet. Och för att inte tala om Orups låtskatt. Något (läs: min självkännedom) säger mig att jag i höst för första gången kommer att slänga ihop en Orup-låtlista i Spotify. Men det krävs nog en Antell, en Grytt och en Jenssen för att det ska hända.

Allt detta är spekulationer, men en sak är säker: Skivbolagen riktar blickarna mot TV4, räknar på intäkterna efter de senaste årens Petra Marklund-effekter och gnuggar ivrigt händerna. Det gör de varje höst.

”Så mycket bättre” har säsongspremiär på TV4 lördagen den 18 oktober.