De är nominerade till P3 Guld: ”Jag är superglad”

P3 har seglat upp och blivit min och säkert många andras favoritgala de senaste åren. Med snygg produktion, exklusiva artistuppträdanden och färre men bättre priskategorier känns P3 Guld som den roligare lillasystern till den stela och seriösa storebrorsan – Grammisgalan.

På tisdagen presenterades nomineringarna till nästa års utdelning som äger rum i Scandinavium den 17 januari. Artister, nominerade, skivbolagsmänniskor och press samlades i studio fyra i Radiohuset för den direktsända presskonferensen. Drefvet var där och tog ett snack med några av de nominerade artisterna.

Silvana Imam är nominerad i två kategorier, det är även flickvännen Beatrice Eli.

– Jag är superglad för hennes skull såklart, det är ju olika kategorier tack och lov, hehe, säger Silvana.

Silvana är nominerad till Guldmicken och Årets Hiphop/Soul.

– Det känns speciellt kul att bli nominerad till Guldmicken, vi har jobbat så hårt med mitt liveset. Det är verkligen en show. Att vinna Guldmicken skulle nog betyda lite mer, jag vill inte säga att det inte skulle vara kul att vinna Hiphop/Soul, men Guldmicken är en speciell nominering. Jag lägger ner så mycket tid på det.

Say Lou Lou.
Say Lou Lou.

Silvana Imam kommer att uppträda på galan och säger att hon håller på att bygga en show som hon inte har gjort förut. Uppträda kommer även systrarna Elektra och Miranda Kilbey i Say Lou Lou att göra. Duon är också nominerad, i den kvinnodominerade kategorin Årets nykomling.

– Det känns fantastiskt att det bara är tjejer, bästa kategorin, säger Miranda.

Systrarna är peppade inför uppträdandet på galan. En månad senare kommer deras efterlängtade debutalbum att släppas.

– Det känns skönt att den äntligen ska komma ut, vi har hållit på med den i två år, säger Elektra.

Lorentz släppte en av årets mest hyllade skivor – ”Kärlekslåtar” – och belönas av P3 Guld-juryn med två nomineringar.

– Det känns mäktigt när det händer, jag fick ju höra det innan men när låten spelas och nomineringarna kommer upp – det är en mäktig känsla.

Det är tuff konkurrens i kategorin Hiphop/Soul.
– Ja absolut, jag får hoppas. Det går inte att spekulera, det har varit ett starkt musikår. Men jag tror att jag har bra chanser.

Lorentz.
Lorentz.

Är det någon kategori du helst vill ta hem?
– Jag kommer att bli lika glad för båda, men om jag ska välja nån så är det Årets artist. Den är genrelös och det känns som en riktig pampig kategori.

De som slår till med flest nomineringar är Tove Lo och – föga oväntat – Seinabo Sey, nominerad till Årets hiphop/soul, Årets låt och Årets nykomling.

– Helt fantastiskt! Jag brukar inte tycka att kvanitet går före kvalitet i mitt liv, men just i dag tycker jag det är fett. Jag är glad att jag blev nominerad i hiphop/soul-kategorin för det kändes inte givet, och det är det jag älskar mest, säger Seinabo.

Du kan vara med och bestämma vem som ska vinna, röstar gör du här.

Alla nomineringar

Årets Artist:
Linnea Henriksson
Lorentz
Timbuktu
Tove Lo
Zara Larsson

(Både Timbuktu och Zara Larsson har gjort viktiga inlägg i olika debatter under året, om rasism och feminism. Men ska vi se till det rent musikaliska så sätter jag mina pengar på Lorentz i den här kategorin).

Årets Dans:
Baba Stiltz
Cazzette
La Fleur
Rebecca & Fiona
Ulwhednar

(Jag har verkligen inte en susning om hur det kommer att gå här, Rebecca & Fiona är de enda jag känner till. Men störst applåd under presskonferensen fick Ulwhednar).

Årets Grupp:
First Aid Kit
Kent
Labyrint
Little Dragon
Rebecca & Fiona

(Jag tror på systrarna Söderberg, som släppte en hyllad skiva och har fortsatt sitt erövringståg i USA).

Årets Hiphop/Soul:
Jaque & Marcus Price
Linda Pira
Lorentz
Seinabo Sey
Silvana Imam

(Kunde lika gärna hetat Årets Hårdaste Konkurrens. Linda Pira har släppt flera grymma låtar och hennes Dramaten-projekt var grymt. Lorentz släppte en av årets bästa och mest kritikerrosade skivor. Seinabo Sey släppte flera singlar och en EP som också hyllats otroligt mycket. Och Silvana Imam är en personlig favorit som har gjort några av årets bästa svenska hiphoplåtar. Omöjligt att gissa en vinnare, men jag tror att det står mellan Lorentz och Seinabo).

Årets låt:
Albin feat. Kristin Amparo – Din Soldat
Linda Pira – Knäpper mina fingrar (remix)
Thomas Stenström – Slå mig hårt i ansiktet
Tove Lo – Stay High (Habits remix)
Seinabo Sey – Younger

(Det är ganska länge sen Younger släpptes nu, och jag hade hellre sett Hard Time nominerad. Men Seinabos låt är så bra att den bör prisas. Annars tror jag att det är herr Stenström som kommer att ta hem det).

Årets Nykomling:
Beatrice Eli
Mapei
Say Lou Lou
Seinabo Sey
Tove Lo

(Lite märkligt att slänga in Mapei i den här kategorin. Jag tror på Seinabo Sey här också, men jag skulle inte ha något emot att Say Lou Lou får priset).

Årets Pop:
Beatrice Eli
Hurula
Lykke Li
Min Stora Sorg
Solen

(Starka pop-punk-plattor från både Hurula och Solen, men det känns givet att Lykke Li tar hem det här).

Årets Rock/Metal:
At The Gates
Crucified Barbara
Gravmaskin
Spiders
Tyranex

(Coolt att Gravmaskin är nominerade! Spiders har också gjort en grym platta, men finns det någon rättvisa i hårdrocksuniversumet så är det veteranerna i At The Gates som vinner).

Guldmicken (årets bästa liveartist):
Cleo
First Aid Kit
Hurula
Silvana Imam
Veronica Maggio

(Veronica Maggio hade en grym festivalsommar och gav sig sedan ut på en välbesökt höstturné. De två gånger jag såg henne i somras var fantastiska båda två. Den guldiga mikrofonen bör hamna i hennes ägo).