De 25 bästa fotbollslåtarna genom tiderna

De 25 bästa fotbollslåtarna genom tiderna

Imorgon startar EM i fotboll. Ett stort mästerskap som givetvis givit upphov till ett koppel av melodier, så väl officiella som inofficiella. Precis som vanligt. Med anledning av detta slog Drefvets Mikael Mjörnberg och Ricky Holmquist sina kloka huvuden ihop och gav sig i kast med det digra uppdraget att lista de 25 bästa fotbollslåtarna genom tiderna.

Kriterierna är att det ska vara melodier som på ett eller annat sätt har med nationalsporten att göra och vi landade i en diger samling av officiella hits, inofficiella tokstolligheter, samhällsspaningar, vitsiga betraktelser och ren och skär genialitet.

Drefvet ger er de 25 bästa fotbollslåtarna genom tiderna.

1. Timo Räisänen – Bollen måste dö
VM-sommaren 2006 låg ett magisk skimmer över Tyskland. Sverige hade ett profilstarkt landslag (se bara bilden ovan) som gick obesegrade genom gruppspelet för att sedan kölhalas av värdnationen i åttondelsfinalen. Men det mest minnesvärda från den här sommaren var utan tvekan Timo Räisänens fantastiska Bollen måste dö som vann Morgonpassets (P3) tävling om inofficiell fotbollslåt. En briljant hyllning till profilerna som dessutom är en musikaliskt välljudande låt. Överlägset bästa fotbollslåten. (MM)

2. David Baddiel, Frank Skinner, The Lightning Seeds – Three Lions
Först och väldigt främst så är det en alldeles fantastiskt bra poplåt. Att det sedan är en poplåt om fotboll, ja det gör ju det hela ÄNNU finare. Men det som främst gör att jag bär låten så nära hjärtat är det svarta, det cyniska i låten ”So many jokes, so many jeers, but all those oh­so­nears wear you down through the years”. Jo, jag gillar det här laget, jag hejar på dom. Men jag vet att de kommer sumpa det igen. Men jag kommer ändå heja på dom tills jag dör. Den mest realistiska låten om fotboll. (RH)

3. VM Holdet – Re-Sepp-Ten (Vi er røde, vi er hvide)
Tänk fotbollslåt. Vilken är den första som dyker upp i huvudet? För många är det säkert danskarnas kampsång från 1986. Den trallvänliga refrängen ”Vi er røde, vi er hvide” är så svår att värja sig mot att det inte är särskilt konstigt att den blivit en anthem för ”Roliganerna”. Står man under gassande sol med en blaskig bärs i plastmugg och den här kommer på är det snudd på att man önskar att man var dansk. (MM)

4. Edoardo Bennato – Un’estate italiana
Drefvets Henrik Engström skrev känslosamt om den här sången inför det senaste stora mästerskapet (VM i Brasilien 2014). ”Det var när den spelades på radion som jag lärde mig hur Costa Ricas flagga såg ut, att Sovjet helt plötsligt hette USSR och fick Carlos Valderrama som favorit – enbart för frippan” skriver han (Låt dem med känsla säga det) och det är garanterat många som delar den känslan. Det är något speciellt med minnena ifrån VM-sommaren i Italien 1990. (MM)

5. Put ’Em Under Pressure
Vi klamrar oss fast vid 1990. Irland spelade tre raka oavgjorda i gruppspelet och lyckades tillslut ta sig hela vägen till kvartsfinal där värdnationen Italien blev för svåra. Men det är inte det fina sportsliga resultatet som blivit ihågkommet. Istället är det låten – Put ’Em Under Pressure – som nästlat sig in i irländarnas hjärtan. Allt från verserna där förbundskaptenen Jack Charlton’s peptalk samplas till det klassiska olé olé olé-körerna i refrängerna. En sann klassiker! (MM)

6. Jørn Lande – Alt for Norge
Norrmännen fattade inte riktigt att en mästerskapslåt ska skapa eufori. Den ska allsjungas i sena sommarnätter när det badas i fontäner. Den ska eka på fotbollsläktare som ett olycksbådande åskoväder. Den här Tommy Nilsson­pastischen är nog förklaringen till varför Norge aldrig riktigt blivit en betydande fotbollsnation. (RH)

7. Joel Alme – Snart skiner Poseidon
Handen på hjärtat, idrottslåtar är i många fall mer kul än bra, förknippade med en känsla snarare än musikalisk briljans. Men när Joel Alme fick äran att skriva en hymn till Blåvitts ära mynnade det ut i en riktigt bra poplåt. Snart skiner Poseidon är en melodi det går att njuta av även om man tycker att IFK Göteborg är den sämsta skit som någonsin beträtt en (konst)gräsplan. (Även om jag personligen håller Hästpojkens version Utan personlig insats ännu högre, ”att våga hoppas på något fint är att skjuta sig i huvudet”). (MM)

8. Tyskarna från Lund – Global Fussball Ok
År 2002 gick VM i Japan och Sydkorea, men det var tyskar från Lund som hejade på det svenska landslaget på mest originellt sätt. Ni minns förmodligen den officiella låten från den sommaren (Magnus Ugglas Vi ska till VM), men det var på Tyskarna från Lunds allsångsvänliga Kraftwerk-pastisch var och varannan kotte gick och trallade. (MM)

9. After Shave – Ciao Ciao Italia
Det var uppenbarligen bättre förr, i alla fall när det kommer till klämmigt glada officiella laglåtar. Som ni märker diggar vi 1990 specifikt. Inför Italien-VM skrev Lasse Holm och Eddie Oliva denna klämmiga kampsång till Sverige och satte den i händerna på After Shave. Det blev givetvis succé, även om det i slutändan blev bye-bye Italia snarare än Ciao Ciao Italia när det svenska landslaget taktfast marscherade ut ur turneringen redan i gruppspelet. 1-2, 1-2,1-2. (MM)

10. Dario G – Carnaval de Paris
Med tanke på att Frankrike återigen står som värd för ett stort mästerskap passar det naturligtvis utomordentligt att en av fotbollshistoriens största partyanthems letar sig in på topp 10. Dario G släppte den här dängan lagom till VM i Frankrike 1998 och den är minst lika relevant idag när fransmännen 18 år senare står som värdar för ett nytt mästerskap. Låt karnevalen börja! (MM)

11. Svenne Rubins – Långa bollar på Bengt
”Sex män i skor” (släppt 1992) av Svenne Rubins var ett av mina favoritalbum när jag var liten. Snarare på grund av Folköl och dunkadunka än Långa bollar på Bengt förvisso, men att den käcka hitmelodin som låg en hel sommar på Svensktoppen är en klockren skildring av hur det kan se ut i ungdomsidrotten än idag kommer man inte ifrån. Allvarsamt och kul på en och samma gång. (MM)

12. Hets! – Aj aj Paraguay
Nånstans kring 2006-2007 samlades ett gäng mer eller mindre kända musikanter med Markus Krunegård i spetsen för att under namnet Hets! mangla skramlig rockmusik. Trots sin korta existens hann orkestern med att rita ihop en egen fotbollslåt, Aj aj Paraguay, som aldrig fick plats på bandets enda skiva, men som med glimten allvarsamt i ögat gör narr av alla män som blir lite väl fanatiska så fort det vankas spark på boll i stora sammanhang. (MM)

13. Del Amitri – Don’t come home too soon
”Even long shots make it”, det vore väl synd att påstå att självförtroendet slog i taket när Del Amitri fick förtroendet att skriva låten åt det nederlagstippade skotska landslag som flög iväg till VM i Frankrike 1998. Med all rätt. Skottarna tog en poäng (1-1 mot Norge) och skickades hem efter gruppspelet. Kvar för eftervärlden att minnas blev dock en sval popdänga som inte doftar så lite Travis. Alltid något. (MM)

14. Morrissey- Roy’s keen
Numera är väl Morrissey mer att betrakta som en sur gammal gubbe vars karriär brutalt börjat luta brant utför, men han har visat upp briljanta stråk av humor genom sin karriär. Som den här sången till exempel, vars titel är en ordlek med namnet på ökände Roy Keene, den forne Manchester United-spelaren. Låten användes till och med under eftertexterna till dokumentären om Keene – As I See It – som kom 2002. (MM)

15. Art Nation – We Are Better Together
Lite moderna tongångar måste naturligtvis också leta sig in på listan. Inför sommarens Gothia cup (den gigantiska ungdomsturneringen som drar igång i Göteborg den 17 juli) fick Art Nation förtroendet att skriva den officiella låten för turneringen. Det resulterade i en storslagen rockserenad som det är svårt att inte beröras av. En låt med potential att växa och faktiskt bli ihågkommen även när ungdomarna sparkat sista bollen i nät, packat ihop och vänt hemåt. (MM)

16. Manic Street Preachers – Together Stronger (C’mon Wales)
I Sverige tycker vi det är rimligt att sätta uppdraget att skriva fotbollslåtar i händerna på jönsar som Markoolio. På de brittiska öarna har de lite större respekt för sitt musikaliska arv. Skönt popsvala Del Amitri och dess insats för Skottland kan ni läsa om ovan och i Wales vill man inte vara sämre. Årets låt till EM-turneringen har svetsats ihop av inga mindre än Manic Street Preachers. Att det skett med stor framgång behöver väl knappast tilläggas? (MM)

17. Torsson – Det spelades bättre boll
Det finns förmodligen ingen mer myspysig fotbollsmelodi än Torssons örhänge från 1980. Den briljanta texten som avhandlar en division 2-match på Stadsparksvallen i Jönköping understryker att man redan då tyckte att det var bättre förr. ”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid/Det spelades bättre boll på gräsplanen hemmavid”, man kan ju undra vad Zlatan har att säga om den saken? (MM)

18. GES – När vi gräver guld i USA
Vad hade hänt om Sverige inte tagit brons den där magiska VM-sommaren 1994? Hade GES ändå fått det genomslag som de fick? Hade de kanske rent av glömts bort så pass att de aldrig skulle få sjunga om att vara djävlar på kärlek? Omöjligt att svara på så klart, men det är ett faktum att där jag har svårt att minnas matcher och mål från andra mästerskap minns jag det mesta från USA -94 in i minsta detalj på samma sätt som jag kan varje textrad i bronshiten. Det är vad framgång gör med minnet och jag betraktar mig som en ganska genomsnittlig representant för den svenska befolkningen i det här fallet. När vi gräver guld i USA är givetvis självskriven på listan. (MM)

19. Mano Negra – Santa Maradona
Lika mycket en parodi som en klassiker. I videon syns Mano Chao och hans Mano Negra tillsammans med supportrar till Olympique Marseille på Stade Velodrome, som passande nog är en av spelplatserna i sommarens EM-turnering. Mästerskapets solklart häftigaste arena. (MM)

20. Blå häst – Jag har aldrig varit på fotboll
En sån där hörsägen mellan de Norrköpingska gatorna. En antilåt om fotboll egentligen. Men det namndroppas så otroligt många Pekinglegendarer i låten att den är omöjlig att inte älska. (RH)

21. Nacka Skoglund – Vi hänger med
När idrottsprofiler lämnar tryggheten i sin profession och beger sig ut på outforskad mark brukar det sluta i ett offentligt magplask. Det finns väldigt många skrämmande exempel på detta. Sångprojekt och filmförsök som gått helt åt helvete fel. Men Nacka Skoglund var inte bara en konstnär på fotbollsplanen. Han var minst lika sprudlande och charmig med mikrofonen som med bollen. Klart vi hänger med! (RH)

22. Håkan Hellström – Gårdakvarnar och skit
Har vi med en IFK Göteborg-låt på listan (Joel AlmeSnart skiner Poseidon) måste vi givetvis också göra plats för de andra göteborgarna. Just likt nämnda låt används Hellströms finstämda stycke i samband med hemmamatcher, men då hos makrillarna – GAIS! (MM)

23. New Order – World in Motion
Det var det där med britter och att låta artister som vet vad de sysslar med skriva officiella VM-låtar. Det var det där med det magiska (rent musikaliskt) VM-året 1990. England överlät uppgiften att skriva fotbollslåten till New Order vilket landade i en synthddänga modell festligare. Klämmigt och integritetsladdat på ett sätt som gör att den håller än idag. (MM)

24. Schytts – Blåvitt (in the navy)
Introt! Det droppas fler Gbg­referenser i första versen än vad Håkan H lyckats göra under en hel karriär. Oavsett vilket lag du sympatiserar med så är det ju fullständigt omöjligt att inte ryckas med i den här schlagerbomben. Sen att Schytts snott The Village Peoples gamla gaydänga i stort sett rakt av gör ju bara det hela ännu charmigare. Hej Blåvitt, vilket jättemysigt gäng. (RH)

25. Matze Knop – Numero Uno
Ett hittepåspråk. Lite eurodunk och lite grabbiga fotbollskörer i bakgrunden. Vad mer behövs? Kommer Matze Knop vinna polarpriset? Kommer du hitta låten på Billboardlistan? Kommer du nynna på låten två veckor efter att du hört den en gång? NEJ NEJ och ett rungande JA. (RH)